Yargıtay: Rüşvete 4 yıl ceza az gelir

Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

JANDARMAYA rüşvet teklifine Yargıtay'dan çifte ceza. Kaçakçılık yaparken yakalanan ve rüşvet öneren kişinin iki ayrı suçtan cezalandırılması istendi.

YARGITAY, kaçakçılık yaparken yakalanan ve jandarmaya rüşvet teklif eden kişi hakkında iki ayrı suçtan ceza verilmesi gerektiğine hükmetti. Rüşvetten verilen cezanın da 4 ile 12 yıl arasında hapis öngören TCK'nın 213. maddesine göre belirlenmesi kararlaştırıldı.

Davaya konu olay Kilis ile Gaziantep arasında yaşandı. Kilis'ten Gaziantep'e kaçak eşya getirileceği ihbarını alan jandarma hemen harekete geçti. Yol kontrolü sırasında alınan ihbar doğru çıktı ve bir araçta kaçak eşya tespit edildi.

A.'nın aracında arama yapmaya başlayan jandarma, bagajda 95 kilo kaçak çayın bulunduğunu tespit etti. Bunun üzerine sanık A. rüşvet teklifi etti ancak jandarma kabul etmeyince, konuyu yargının gündemine taşıdı. Davaya bakan Gaziantep Birinci Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın rüşvetten 4 yıl mahkumiyetine karar verdi.

Dosyayı inceleyen Yargıtay Beşinci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin mahkumiyet kararını yargılamayı eksik bularak bozdu. Yargıtay, sanık hakkında, ?Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun?a muhalefet suçundan da bir dava açıldığına dikkat çekerek, bu yargılamada verilecek olan kararla sanığın cezasının etkilenebileceğine işaret etti. Sanığın 4 yılla 12 yıl arasında cezalandırılmasının gerektiğini belirten Yargıtay ayrıca, sanık hakkında verilen ceza miktarının kesinleşebilmesi için, kaçak eşya taşımak suçuna ilişkin verilecek cezanın da beklenmesini istedi. Böylece Yargıtay'ın A. hakkındaki rüşvet cezası katmerli hale geldi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber