Bilirkişiler görevlerine yemin ederek başlayacak

Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargının en önemli sorunlarından birini oluşturan bilirkişi sisteminin daha çalışabilir hale getirilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından yönetmelik hazırlanıyor.

Taslak çalışması tamamlanan yönetmelikte bilirkişi listelerinin hazırlanması, bilirkişilerin uzmanlık alanlarının belirlenmesi, listeye alınacak bilirkişilerin nitelikleri gibi konular düzenleniyor. Bilirkişi listelerine alınacaklarda yirmi beş yaşından küçük, altmış yedi yaşından büyük olmamak, bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık mesleki deneyime sahip olmak; zimmet, rüşvet, irtikap, hırsızlık gibi suçlardan mahkum olmamak gibi şartlar aranacak. Bilirkişilikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunanlar listeden çıkarılacak. Listeye kabul edilen bilirkişiler il adli yargı adalet komisyonu huzurunda ?Görevimi adalete bağlı kalarak, bilim ve fenne uygun olarak, tarafsızlıkla yerine getireceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim.? şeklinde yemin ettikten sonra görev yapabilecek.

Yönetmelikte bilirkişi; çözüm uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde oy ve görüşünü sözlü ya da yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanıyor. İl yargı adalet komisyonları, her yıl en geç 15 Eylül tarihine kadar, il merkezi ve ilçe cumhuriyet başsavcılıklarından savcılık ve ceza mahkemelerinde hangi alanlarda bilirkişiye müracaat edildiğini 30 Eylül'e kadar bildirilmesini isteyecek. Başvurular yoluyla bilirkişilik uzmanlık alanları belirlenecek. Her yıl 15 Ekim'e kadar bilirkişilik listesine alınacaklarda şu şartlar aranacak: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, başvuru tarihinde yirmi beş yaşından küçük, altmış yedi yaşından büyük olmamak, bilirkişilik alanında en az üç yıllık deneyime sahip olmak, affa uğramış ya da ertelenmiş olsa bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan yahut kaçakçılık, resmî ihale ve alım-satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık suçlarından biriyle hükümlü bulunmamak, disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış olmak, komisyonun bağlı bulunduğu il çevresinde oturmak ya da mesleki faaliyet göstermek, başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmamak.

Listeye kabul şartlarının sonradan kaybedilmesi, kanuni bir sebep olmadan bilirkişilik yapmaktan kaçınılması, bilirkişilik raporunun belirli süre içinde hazırlanmaması, bilirkişilikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunulması halinde bilirkişinin ismi listeden çıkarılacak.

Bilirkişi olmanın şartları şunlar:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

Başvuru tarihinde 25 yaşından küçük, 67 yaşından büyük olmamak

Bilirkişilik alanında en az 3 yıllık deneyime sahip olmak

Sabıkası olmamak

Disiplin cezası almamış olmak

Komisyonun bağlı bulunduğu il çevresinde oturmak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber