TÜBA'da 45 üye istifa etti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Kasım 2011 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ağustos'ta yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA)yapısında bilim dünyası tarafından ?siyasallaşma? olarak yorumlanan bir dizi değişikliğe giden hükümet, KHK yetkisinin bitmesine saatler kala yeni bir KHK yayımlayınca akademi üyeleri birbiri ardına istifa etmeye başladı.

Toplam 139 üyesi bulunan TÜBA'dan 45 üyenin istifa ettiği, birçok üyenin de bayramdan sonra istifa etmeye hazırlandığı öğrenildi.

?Kamu kuruluşu oldu'

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat, ?Yeni düzenlemeyle üyelerin üçte birini Bakanlar Kurulu yerine TÜBİTAK Bilim Kurulu seçecek. Yani yine TÜBA devletin kontrolünde oluyor. Bana gelen bilgilere göre şu ana kadar 45 arkadaşımız istifa etmiş bulunuyor? dedi. İstifa eden asli üyelerden Prof. Dr. Naci Görür ise, ?Siyasi irade TÜBA'ya müdahale etmiş ve bir bilimler akademisinin olmazsa olmazı olan özerkliğini ve özgürlüğünü elinden almıştır.TÜBA artık bir kamu kuruluşu pozisyonuna indirgenmiştir? diye konuştu.

Yetki Erdoğan'da

Yeni KHK ile TÜBA üyelerinin atama yetkisini YÖK ve TÜBA üyeleri ile eşit şekilde paylaşan Bakanlar Kurulu, bu yetkisini TÜBİTAK Bilim Kurulu'na devretti. Düzenlemeye ?Akademi başkanı, asli üyeler içinden, Akademi Genel Kurulu'nca belirlenecek 3 aday arasından Başbakan tarafından 3 yıl için atanır? maddesi konuldu. Düzenleme ile Başbakan'a resen TÜBA Başkanı atama yetkisi de verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber