Türk Sağlık-Sen: Vali ve kaymakamlar, cezaevlerindeki üst arama konusunda uyarılsın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2011 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının il ve ilçe mülki amirleri tarafında ceza infaz kurumlarında üst arama işlemlerinde görevlendirmesi üzerine İçişleri ve Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Başvurularda bu işlemin yasal olmadığı belirtilerek, vali ve kaymakamların uyarılması istendi.

Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan başvurularda Devlet Memurları Kanunu'na göre hiçbir memurun sınıfı dışında bir görevde çalıştırılamayacağı belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın da bu konuda bir genelge yayınlayarak ebe, hemşire ve sağlık memurlarının tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmaması gerektiğini ifade ettiğine dikkat çekildi.

Sağlık, Adalet ve İçişleri Bakanlığı arasında 30.10.2003 tarihinde imzalanmış bulunan ?Ceza İnfaz Kurumları ile tutukevlerindeki Yönetim, Dış Koruma ve Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Protokol'ün yürürlükten kaldırıldığı ifade edildi. Söz konusu yürürlükten kaldırılan protokolle birlikte üst arama işlemlerinde yapılan görevlendirmelerin yasal dayanağının da kalmadığı belirtildi. Bu nedenle, sağlık çalışanlarının cezaevlerinde üst arama işlemlerinde görevlendirilmemesi için il ve ilçe mülki amirlerinin uyarılması istendi.

Başvuru ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yasal dayanağı olmamasına rağmen özellikle ebe ve hemşirelerin cezaevlerinde kadın ziyaretçilerin üstlerini aramakla görevlendirildiğini ifade etti. Bu hukuksuzluğu birçok il ve ilçede mahkeme taşıyarak önlediklerini kaydeden Kahveci, ?Biz bu görevlendirmelere nedeniyle açtığımız davaları kazanıyoruz. Fakat mülki amirler bu görevlendirmelere ısrarla devam ediyorlar. Bu konuda bir adım daha atarak İçişleri ve Adalet Bakanlıklarına başvuru yaptık. Vali ve kaymakamların bu konuda uyarılmalarını ve bu görevlendirmenin yasal olmadığının hatırlatılmasını istedik. Umarız bu tür görevlendirmeler son bulur.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber