AKP'li vekillere siyasal kimlik dersleri verilecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), kurulduğu günden itibaren tanımladığı "muhafazakar demokrat" kimliğinin tabana daha iyi anlatılmasını sağlamak, kavramın altının doldurulmasını sağlamak amacıyla milletvekillerine "Siyasal Kimlik" dersleri verecek.

Teşkilatlardan sonra milletvekillerine verilecek "Siyasal Kimlik" dersleri ile AK Parti'nin zaman zaman sıkıntı yaşadığı laiklik, milliyetçilik gibi kavramlar "akademik" nitelikte sayılabilecek bir çalışmayla yeniden tanımlayacak. AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından yürütülün çalışmalar doğrultusunda milletvekillerine Haziran ayının ortalarına kadar eğitim dersleri verilecek. Tüm milletvekillerini kapsayan eğitim çalışması için Ar-Ge Başkanlığı tarafından "Eğitim Modülü El Kitabı-Siyasal Kimlik" adı altında bir kitapçık hazırlandı. Kitapçıkta AK Parti'nin "Siyasal Kimlik", "Muhafazakarlık", "Muhafazakar Demokrat", "Demokrasi", "Güçlü Sivil Toplum", "Toplum Anlayışı", "İnsan Hakları", "Laiklik" ve "Milliyetçilik" kavramlarına bakışı anlatıldı.

Siyasal kimliğin önemine işaret edilen kitapçıkta, siyasal bir kimliği, çizgisi veya duruşu olmayan bir hareketin tutarlı bir siyaset üretmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. Muhafazakarlığı yeniden tanımlayan parti, muhafazakarlığın katı bir ideolojik ütopyadan hoşlanmadığını ifade etti. Kitapçıkta, "Muhafazakarlık döneme ve mekana göre farklılıklar gösterebilmektedir. En kesin mutlakıyetçilikten en ılımlı doktrinlere kadar geniş bir yelpazede yer alan muhafazakarlık farklı versiyonlarıyla homojen olmayan bir olgu görünümündedir. AK Parti'nin muhafazakarlığı değişime direnen ve tutucu bir anlayış değil değişime açık ancak bazı değer ve birikimleri de korumayı amaçlayan bir siyasal yaklaşıma işaret etmektedir" denildi.

AK PARTİ'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

AK Parti'nin kurulduğu günden itibaren tanımladığı "muhafazakar demokrat" kavramı da kitapçıkta kapsamlı olarak irdelendi. Muhafazakar demokratlığa göre siyaset alanının, uzlaşı kültürüne dayandığı vurgulanan kitapçıkta, bu sistemin hukuki normlarla sınırlandırılmış ve tanımlanmış bir siyasal iktidardan yana olduğu dile getirildi. Dayatmacı ve baskıcı bir hal alan otoriter ve totaliter anlayışları kabul etmediği belirtilen muhafazakar demokrasiyle ilgili şu tespitler yapıldı:

"Sınırlandırılmayan, keyfiliğe ve hukuksuzluğa olanak sağlayan, katılımı ve temsili önemsemeyen, bireysel ve toplumsal hak ve özgürlükleri hiçe sayan, baskıcı anlayışlar demokratik siyasetin en büyük düşmanıdır. Muhafazakarlık radikalizmi ve toplum mühendisliğini reddeder, çünkü çatışmaya, kamplaşma ve kutuplaşmaya yol açan siyaset yerine uzlaşı, bütünleşme ve hoşgörü üzerine kurulu siyaseti onaylar. Türk siyasal yaşamında din-siyaset, geleneksellik-modernlik, din-devlet, devlet-toplum-birey kavramları arasındaki çatışmaların doğurduğu gerilimler, siyasal alanı daralttığı gibi birçok soruna da yol açmaktadır. Muhafazakar demokrasi kavramıyla AK Parti, bu kavramları sağlıklı bir zeminde yeniden kurgulamaya ve bunları gerilim unsuru olmaktan çıkarmaya çalışmaktadır. Geleneği dışlamayan bir modernlik, yereli kabul eden bir evrensellik, köktenci olmayan bir değişim vurgusu bu açıdan önem taşımaktadır."

Türk siyasetinin uzunca bir süre kararsız, belirsiz ne olduğu tam anlaşılamayan siyasal hareketlere veya içi kısa sürede boşalan siyasi söylemlere sahne olduğuna işaret edilen kitapçıkta, özellikle iktidara gelen partilerin pragmatik ve popülist hareketlerle siyasal kimliklerinden koparak konjonktürel dalgalanmalara teslim olmasının bu partilerin temsil ve söylem krizine girmesine neden olduğu hatırlatıldı. "AK Parti'nin kendini belli bir format ve koordinat üzerinde tanımlamaya çalışması ve iktidarda olmasına rağmen siyasal kimliğini geliştirme çabasına girmesi Türkiye siyasetine kalite getirmektedir" denilen kitapçıkta, ayrımcı siyaset tarzının kutuplaşmalara neden olduğu vurgulandı. Kitapçıkta AK Parti'nin üç kırmızı çizgisi olduğu da ifade edilerek, "Kırmızı çizgilerimiz etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik, dinsel milliyetçiliktir. AK Parti bir etnik unsurun diğer bir etnik unsur üzerinde üstünlük kurmaya çalıştığı etnik milliyetçilik anlayışına karşıdır. AK Parti Türkiye'nin tüm bölgelerini aynı önemde gören ve birini diğerine tercih etmeyerek tümünü kucaklayan bir anlayışa sahiptir. AK Parti devletin tüm dinler, mezhepler ve anlayışlar karşısında eşit mesafeyi kurması gerektiğine inanmaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

"DEVLET TÜM DİNLER KARŞISINDA NÖTRDÜR"

Kitapçıkta diğer kavramlar da şöyle tanımlandı:

- Demokrasi: Demokrasinin karşılıklı diyalog ve uzlaşı temeline dayanan bir yönetim biçimi olmasıyla, radikalizm ve fanatizm törpülenir ve aşırı uçlar sisteme entegre edilebilir hale gelir. İdeal olan, seçimlere ve belli kurumlara indirgenmiş, mekanik bir demokrasi değil, idari, toplumsal ve siyasal tüm alanlara yayılmış organik bir demokrasidir.

- Sivil Toplum: Sivil toplum, demokrasinin kılcal damarları gibidir

- Toplum: Muhafazakarlar toplumu yaşayan bir organizma olarak görür. Toplumsal değerleri ve bu değerlerin taşıyıcısı olan toplumsal kurumları kökten değişime uğratmanın da bu organizmaya zarar vereceğini düşünürler. AK Parti toplumsallığı, grup aidiyeti ve sivil toplumu önemli bulurken cemaatçi bir yaklaşımı ön planaçıkarmamaktadır.

- İnsan hakları: Hiçbir dinsel, ırksal, cinsel, dilsel, siyasal ya da sınıfsal ayrım gözetmeksizin tüm insanlar için geçerlidir.

- Laiklik: AK Parti laikliği devletin tüm dinler ve düşünceler karşısında nötr kalmasını ve eşit mesafeyi korumasını sağlayan, inanç farklılıklarının veya farklı mezhep ve anlayışların çatışmaya dönüşmeden sosyal barış içinde yaşatılabilmesi için takınılan kurumsal bir tutum ve yöntem olarak tanımlıyor. Laiklik temel hak ve özgürlüklerin anayasal güvence altına a3l açan siyaset yerine uzlaşlınarak bir tür hakem müessesi gibi işletilebilmesi için demokrasiyle taçlanması ve uzlaşı ortamı sunmaldır. Laiklik toplumsal çeşitliliği, çatışma veya gerginlik ortamından uzaklaştırıp barış içinde ve özgür olarak birarada tutabilmenin bir yolu olarak görülmelidir. Laiklik inanç ve din özgürlüğünün garantisidir.

- Milliyetçilik: Yurttaşlık temelinde tüm farklılıkların kendisini bir üst kimlikle ifade ettiği, demokrasi ve uzlaşı ortamının daha çok olgunlaştığı bir ortamda AK Parti, ülkemize hizmet etmeyi sürdürmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber