Gizli tanığın sesini babası bile tanımayacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Kasım 2011 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gizli tanıkların kimliklerinin deşifre olmaması için yeni önlem. Adalet Bakanlığı, tanığın ses ve görüntüsünü bozacak sistemi 1 Kasım'da devreye soktu. Tanığın ifade verdiği odanın dinlenmesi de engellenecek...

Volkan YANARDAĞ / ANKARA

Tanık Koruma Kanunu'nun, adliye boyutuna ilişkin teknik altyapıyı tamamlayan Adalet Bakanlığı, bir genelge yayımlayarak sistemin devreye girdiğini tüm illerin Cumhuriyet başsavcılıklarına bildirdi. 1 Kasım'da işlemeye başlayan teknik altyapı içinde dikkat çeken önlemlerin başında, gizli tanıkların ifadelerinin ses ve görüntüleri bozularak alınması da bulunuyor.

Sistemin birisi bozuk birisi açık iki görüntü kaydedeceği belirtilen yazıda, kimliği saklı tutulan tanığın, UYAP kapsamında başka bir adliyeden, ceza infaz kurumundan, bölge idare mahkemesinden veya adli tıp kurumun birimlerinden dinlenebileceği vurgulandı. Yazıda dikkat edilmesi gereken diğer hususlar da şöyle sıralandı:

- Tanığın adliyeye giriş-çıkışı veya koridor kameralarından görüntüsünün alınmasına karşı önlem alınacak.

- Tanığı dinlemek üzere hazırlanan oda veya bölmenin başkaları tarafından dinlenmesine karşı güvenliği tanık koruma şubesi tarafından sağlanacak.

- Tanık dinleme sistemini kurmak üzere görevli personelin zabıt katibi ve benzeri kadrodaki bir personel olduğu dikkate alınacak ve bunların da kimliklerinin ortaya çıkmaması için yardımcı olunacak.

- Personelin kullanacağı araçların kötü niyetli kişilerce giriş çıkış ve takiplerinin yapılamamasını temin açısından il emniyet müdürlüklerinde uygun yer ve şekilde muhafaza edilecek.

- Tanığın beyanı tamamlandıktan 10-15 dakika sonra alınan kayıt DVD'ye aktarılacak. Kayıtların ayrı bir bellekte depolanamaması nedeniyle tanık, iki saat aralıklarla dinlendirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber