Beslenme uzmanlarından öğrencilere tavsiyeler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2011 23:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Beslenme uzmanları, sınava girecek öğrenciler için sınav öncesi ve sınav günü beslenmesi beslenmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Okulların açılmasıyla birlikte kaderlerini belirleyecek sınavlara hazırlanan öğrenciler, bir yandan da, ?Sınav öncesi nasıl beslenmeliyim?? sorusunun cevabını arıyor.

Medipol Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Toktay, böylece zihinsel gelişim ve konsantrasyonun artırılabileceğine, hafıza ve bağışıklık sisteminin güçleneceğine dikkat çekti. Toktay, bunun için göz önünde bulundurup dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle açıkladı: ?Sağlıklı beslenmenin değişmez kuralı olan 3 ana öğün dışında ara öğün tüketimi sınava çalışan çocuklar için de geçerlidir. Beynin çalışması için mutlaka şeker gereklidir. Çocuğun konsantrasyon bozukluğu yaşamaması için kan şekeri hep belirli seviyede olmalıdır. Bu da ancak 2-2,5 saatte bir yapılacak beslenme düzeniyle sağlanır. Ara öğünler meyve, kuru meyve, ufak miktarda kuruyemiş, peynirli sandviç, sütlü bir tatlı gibi kan şekerini belirli seviyede tutacak çok yükseltmeyecek besinlerden oluşabilir. Karamelli çikolatalar, şerbetli tatlılar, hamur işleri kan şekerini hızlı yükselteceği için uyku ve dikkat dağınıklığına neden olabileceği için verimliliği azaltabilir. Ana öğünler mutlaka tahıl, et, süt ve sebze grubu besinleri içermelidir. Kahvaltı atlanmaması gereken en önemli öğündür. Sabah kahvaltı yapılmadığında beynin gereksinimi olan enerji karşılanamaz. Bu durum yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azlığına yol açar.?

DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖRNEK MENÜLER

Esra Toktay'ın verdiği bilgiye göre, örnek bir kahvaltıda peynir, 1 adet yumurta, 1 bardak süt ve tahıllı ekmek mutlaka bulunmalı, biraz pekmez de tüketilebilir. Öğle yemeğinin içeriği et yemeği, 5-6 çorba kaşığı pilav veya makarna, ayran veya yoğurt, salata ve birkaç dilim tahıllı ekmek şeklinde olabilir. Akşam yemeğinde 1 kase çorba, etli bir sebze yemeği yanında yine 5-6 çorba kaşığı pilav veya makarna, ayran veya yoğurt ve birkaç dilim ekmek tüketilebilir. Öğünlerde mutlaka içerdiği B12 vitamini açısından zengin olan hayvansal kaynaklı besinler bulunmalıdır. Çünkü B12 beyin gelişimini olumlu yönde etkiler ve hafızayı güçlendirir.

Et grubu besinlerin eksik tüketiminin kansızlık yani demir eksikliği anemisine neden olacağını, bu durumun da yorgunluk, halsizlik ve bağışıklık sistemi bozukluğuna yol açacağını belirten Toktay, ?Beyin gelişiminde Omega-3'ün önemi yadsınamaz. Bu nedenle haftada 2-3 gün balık tüketimi önemlidir. Balık sevmeyenler bunu dışarıdan hap olarak takviye edebilirler. Tabii sınavdan sadece sınavdan bir gün önce alınan balık yağı veya hapından mucize beklenemez.? dedi.

Sınav öncesi hastalanmamak ve bağışıklığı kuvvetlendirmek için günlük sebze ve meyve tüketimini mutlaka artırmak gerekiyor. Çünkü sebze ve meyveler en iyi vitamin ve mineral kaynağıdır. Bu nedenle günlük 5-9 porsiyon sebze meyve tüketimine dikkat edilmelidir.

KAHVE VE ENERJİ İÇECEĞİ TÜKETİMİNE DİKKAT

Toktay, ?Sınava çalışan öğrencilerin uykularını kaçırarak daha fazla çalışma zamanı elde ettirmesi amacıyla sıklıkla kahve veya enerji içeceği tüketmeleri kesinlikle çok tehlikelidir. Yüklü kafein içeren bu içecekler kalp çarpıntısını artırır, korku ve endişe artışına dolayısıyla stres yoğunluğuna yol açar. Sınava hazırlanan bir çocuğun en az ihtiyacı olan şey, strestir. Sınav öncesi stres, korku, endişeler çocukta kabızlık, ishal, mide bulantısı, gaz sancısı tarzında sindirim sistemi şikâyetleri oluşabileceği için sınavda önceki gün mutlaka beslenmeye çok dikkat edilmeli.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber