Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, ek ödemenin hesaplama yöntemi değişti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Kasım 2011 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanlarına verilen ek ödemeler bir önceki yıl ödenen üretimi teşvik primi ile mahsuplaşılıyordu. Yeni düzenleme ile mahsuplaşma geriye dönük değil, ileriye dönük olacak.

EK ÖDEME MAHSUPLAŞMA İŞLEMİ DEĞİŞTİ

666 Sayılı KHK ile 375 Sayılı KHK'ye eklenen EK MADDE-9'un 4. fıkrasında "969 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin son fıkrasında öngörülen ödemelerden yararlananlara, birinci fıkraya göre ödeme yapılmaz. Ancak üretimi teşvik primi ödenen personele, ödemenin yapıldığı tarih ile bir sonraki yılda yapılacağı tarih arasındaki dönemde birinci fıkra uyarınca kadro veya pozisyon unvanları için ödenmesi öngörülen ek ödemenin toplam net tutarı, anılan 3 üncü maddeye göre ödenen üretimi teşvik priminin net tutarına ulaştığı tarihten itibaren birinci fıkraya göre ödeme yapılmaya başlanır." hükmü bulunmaktadır. Bu madde hükmüne göre artık mahsuplaşma işlemi bir önceki yıl ödenen döner sermaye ile yapılmayacak. Bu maddenin yürürlük tarihi 15 Ocak 2012 olarak belirlendi.

YENİ DÜZENLEMENİN MADDİ GETİRİSİ NEDİR?

666 Sayılı KHK'deki yer alan söz konusu değişikliklerle;

1- Ocak 2012'de Ek ödeme kesilmeyecek.. Ek ödeme - Üretimi teşvik primi mahsuplaşması geçmiş yılla yapılmayacağından, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanlarının tamamı(ek ödeme alanlar) 2011 yılı Ocak ayından itibaren kesintisiz olarak artırılmış ek ödemelerini alacaklar. Taki döner sermaye üretimi teşvik primi alıncaya kadar. Üretimi teşvik primi aldıktan sonraki ayın 15'inden itibaren ek ödeme mahsuplaşması başlayacak. Önceki uygulamada bir önceki yıl ödenen üretimi teşvik primi ile mahsuplaşıldığı için Ocak Şubat ve Mart aylarında ek ödeme alınamıyordu.

Örneğin; İzmir Tarım İl Müdürlüğünün Mart 2011 sonunda üretimi teşvik primi dağıttığı ve 2. derecedeki bir mühendisin 1.500 TL üretimi teşvik primi aldığını varsayalım,

Mühendis, Ocak, Şubat ve Mart aylarında aylık 918,56TL olmak üzere toplamda 2.755,68 TL eskiye göre ekstra ek ödeme almış olacak.

Mart sonunda aldığı 1.500 TL üretimi teşvik primi nedeniyle, Nisan ayında ek ödeme alamayacak(918,56TL ek ödeme karşılığı) ve Mayıs ayında kalan mahsuplaşma nedeniyle 337,12 TL ek ödeme alacak. Haziran ayından itibaren ise yine 918,56 TL ek ödeme almaya devam edecek. (Bu yeni düzenlemeyle ileride alacağı ek ödemeyi üretimi teşvik primi olarak peşinen almış oluyor.)

2- Ekstra Ek Ödeme...Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı döner sermaye kârı yüksek olan ve dağıttığı üretimi teşvik primi yıllık ek ödeme tutarından fazla olan kurumlar için yeni bir durum ortaya çıkmıştır. Bu durum şudur: Anılan yasa maddesinin yürürlük tarihi 15.01.2011 olduğundan mevcut uygulamada peşinen yapılan mahsuplaşma nedeniyle Ocak ayından itibaren üretimi teşvik pirimi dağıtılıncaya kadar ek ödeme alamayan personel artık üretimi teşvik pirimi dağıtılıncaya kadarki her ayın 15'inde ek ödeme alabilecek. Bu yasal düzenleme ortaya şu sonucu çıkarıyor:

Üretimi teşvik primini ne kadar geç alırsanız o kadar fazladan ek ödeme almış olursunuz.

Örneğin; İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde çalışan bir mühendis 2011 yılı Mart ayında 10.000 TL üretimi teşvik pirimi almış olsun. 2012 yılında üretimi teşvik primi dağıtımının da 20 Mart 2012'de yapılacağını varsayalım.

Eski uygulamaya göre bu mühendisin 2012'de alacağı ek ödeme hesaplanırken 2011'de aldığı pirimi peşinen 2012de alacağı ek ödeme ile mahsuplaşılıyor, bu nedenle ilk 10 ay ek ödeme alamıyor ve ancak 11. ayda(10.000/918,56=10,8) kısmen ek ödeme hakediyordu. Yeni düzenlemeyle Ocak 15, Şubat 15 ve Mart 15'te (üretimi teşvik primi dağıtımının yapıldığı 20 Mart 2012'ye kadar) maaşıyla birlikte her ay 918,56 TL ek ödeme alacak.

3- Ek ödeme mahsuplaşmasındaki çeşitli olumsuzluklar gideriliyor.. Mahsuplaşmanın geçmiş yıl ödenen üretimi teşvik pirimi ile yapılması nedeniyle döner sermayesi yüksek kurumlarda çalışan personelin döner sermayesi düşük olan bir kuruma tayin olması durumunda 1 yıllık ek ödeme ve döner sermaye zararı oluşuyor, bunun tersi bir tayinde ise personel bir yıl kârlı oluyordu. Ayrıca eski düzenleme yeni işe başlayan personelin geçmiş yıl aldığı üretimi teşvik primi olmadığı için ekstra bir yıl ek ödeme alıyor ve yılların memurlarına fark atıyordu. Yeni düzenlemeyle bu durumların hepsi ortadan kalkmış oldu.

4- Ek ödeme Üretimi teşvik piriminden daha cazip.. Yeni düzenlemeyle artırılan ek ödemeler emsali olan üretimi teşvik piriminden cazip hale gelmiştir. Ek ödemeden damga vergisi hariç hiç bir kesinti olmazken, üretimi teşvik piriminden Gelir Vergisi Kanunun 29/1 maddesindeki muafiyet maddesine rağmen gelir vergisi kesilmekte, kesilen gelir vergisi nedeniyle çalışanlar daha erken bir üst vergi dilimine girdiklerinden maaşlarında düşüş yaşamaktadırlar. Şube Başkanlığımızca üretimi teşvik piriminin gelir vergisinden muaf tutulması konusu, Sendika Genel Merkezimize Toplu Sözleşme Talebi olarak iletilmiştir.

5- Kıdemli memura daha fazla ek ödeme.. Yeni düzenlemeye göre artık ek ödemeler ünvanla birlikte dereceye(kıdeme göre) düzenlendiğinden artık kıdemli memur yeni memurdan daha fazla ek ödeme alacak.

6- Ek Ödeme mağduru müdür ve müdür yardımcıları.. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilat yasası nedeniyle mülga olan kurum müdürleri ve yardımcıları araştırmacı kadrosuna atanmışlardır. Ek ödemeyle ilgili yeni düzenlemeyle araştırmacıların ek ödemeleri Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerinden azdır. 1. Derecedeki Veteriner Hekimin ek ödemesi 1.010 TL iken 1. Derecedeki Araştırmacının ek ödemesi 704 TL'dir. Sendikamızca konu ile ilgili çalışmalar yürütülmekle birlikte, 15 Ocak 2012 tarihine kadar sonuçlanmaması durumunda araştırmacı kadrosuna atanan Müdür ve Müdür yardımcıları ek ödeme mağduru olacaklar yada araştırmacı kadrosundan feragat etmek zorunda kalacaklar.

Bakanlık Merkez teşkilatı Mülga Şube Müdürleri halen şube müdürü kadrosunda bulundukları için herhangi bir mağduriyet yaşamayacaklardır.

Toç Bir Sen İzmir Şubesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber