2B'de, ev alma başvuru bedeli 2 bin lira

Haber Giriş : 16 Kasım 2011 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2B arazisi üzerindeki ev sahipleri mal müdürlükleri ve defterdarlıklara bin ila 2 bin lira ödeyerek başvuracak. Satış 4 yılda 8 taksitle gerçekleşebilecek

Deniz ÇİÇEK / ANKARA-Doruk ÇAKAR / ANKARA

MALİYE Bakanlığı tarafından hazırlanan 2B taslağıyla, 2B arazisinde konutu bulunan vatandaşların yapacakları işlemler belirlendi.

- SONRA DA BAŞVURU ALINACAK: 2B arazisinde oturan vatandaşlar, kanun yürürlüğe girmeden başvuruda bulunacak. Ancak zamanında başvurmayanlar haklarını kaybetmeyecek. Kadastro tutanaklarının kesinleşmesinin ardından 6 ay içinde başvuruda bulunacak.

- DEĞERİ NASIL HESAPLANACAK: Evlerin bedeli, belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan taşınmazların bin metre kareye kadar olan kısmının satış bedeli rayiç bedel ile emlak vergi değerinin toplamının yarısı üzerinden, bu miktarı aşan kısmının satış bedeli rayiç bedel üzerinden hesaplanacak.

- BAŞVURU BEDELİ DÜŞECEK: Oturduğu 2B arazisi üzerindeki konutunu almak isteyen vatandaş, daha sonra satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin lira, dışında olan yerler için bin lira başvuru bedeli ödeyecek. Taşınmazın satış bedelinin bu miktarların altında olması durumunda satış bedelinin yüzde 50'si başvuru bedeli olarak alınacak.

- 8 TAKSİT YAPILABİLECEK: Hak sahiplerine satış işlemleri, başvuru tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılacak. Başvuru tarihi ile satış bedelinin tespiti arasında bir yıldan uzun süre geçtiyse, ÜFE'ye göre rayiç satış bedeli güncellenecek. Taksitle satışlarda satış bedelinin yüzde onu yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren iki ay içinde, kalanı ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte ödenecek. Ödemesini zamanında yapmayan vatandaşın satın alma hakkı ise düşecek.

- 2B'YE KENTSEL DÖNÜŞÜM: 2B alanı içinde kalan gecekondu bölgelerine de kentsel dönüşüm yapılacak. Bu dönüşüm TOKİ ve belediyeler eliyle gerçekleşecek.

Sadece yüzde 6'sı gelir getirecek

Orman vasfını yitirmiş arazilere yönelik 2B düzenlemesi, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) ele alınırken, toplantıda, hükümetin ciddi bir gelir beklediği 2B arazilerinin sadece yüzde 6'sının gelir getirecek durumda olduğu tespiti yapıldı. EKK'da yapılan tespitlere göre, 410 bin hektar tutan 2B arazilerinin büyük bölümü ya düşük gelir getirecek tarım alanları ya da dere ve yol gibi kapsam dışına çıkarılması gereken yerler oldu. Hükümet, şimdi 2B arazilerini kullanıcılardan ne kadara satın alacağının hesabını yaparken, belirlenecek sisteme göre 5-20 milyar TL aralığında gelir bekleniyor. 2B düzenlemesinin yılbaşından önce öncelikli olarak yasalaşması da planlanıyor

AKŞAM


2B'ler 8 taksitle satılacak

25 milyar dolarlık gelir hedeflenen 2B arazilerinin satışıyla ilgili yasa Kasım sonu Meclis'e geliyor. Taslağa göre öncelikle oturana teklif edilecek 2B arazileri 4 yıl ve 8 taksitle satılacak.

ORMAN vasfını yitirmiş arazilerin satılmasıyla ilgili olarak hazırlanan yasa taslağı netleşmeye başladı. 25 milyar dolarlık bir gelirin beklendiği taslakla, yıllardır işgal edilen Hazine arazileri sorunu çözülmüş olacak. Kasım sonuna doğru Meclis'e gelmesi beklenen tasarıyla Hazine arazilerinden kayıtdışı rant elde edilmesinin de önüne geçilecek. Yeni taslağa önemli bir madde konularak, devletin daha önce tapu ve iskan verdiği ancak daha sonra 2B kapsamına alınan yerler de eski sahiplerine bedelsiz verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yaptığı sunuma göre, kadastro ve güncelleme çalışması tamamlanan alan 2B arazilerinin 161 bin 120 hektar olarak belirlenmesine rağmen son yapılan eklemelerle birlikte 174 bin hektara kadar çıktı. Kamulaştırılmasıyla değerlerinin 2-3 kat artması beklenen 2B arazileriyle ilgili hazırlanan taslakta satırbaşları şöyle:

GECEKONDULAR YIKILACAK Taşınmazların devri bunların üzerlerindeki mevzuata aykırı yapılar için kazanılmış hak oluşturmayacak. Bu alanlar için projeler gündeme gelecek. Aynı proje için birden fazla teklif olması halinde, öncelik TOKİ, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler de olacak.

RAYİÇ BEDEL BELİRLENECEK Arazilerin belediye sınırları içindekilerden bin metre kareye kadar olan kısmının fiyatı rayiç bedel ile emlak vergi değerinin toplamının yarısı kadar olacak. Bu miktarı aşan kısmın fiyatı ise rayiç bedel üzerinden tespit edilecek.

ÖNCELİK OTURANIN OLACAK 2B arazilerinin satışında öncelik, halen kullanan kişilere verilecek. Başvuruda bulunan ve belirlenen satış bedelini itiraz etmeksizin ödeyenler hak sahibi olacak. Satışlar peşin veya taksitli yapılabilecek. Başvurmayanlar ise hiçbir hak iddia edemeyecek.

PEŞİN VEYA TAKSİT VAR Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyeceği gibi dava da açılamayacak. Taksitle satışlarda ise, satış bedelinin yüzde 10'u, yazılı tebligat tarihinden itibaren 2 ay içinde, kalanı ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte yasal faiziyle ödenecek.

ORMAN KÖYLÜLERİNE DESTEK Orman Müdürlüğü, devlet ormanları içinde ve bitişiğinde oturan köylülerin geçim seviyesinin yükseltilmesi için gerekli tedbirleri alacak. Hak sahibi bulunmayan taşınmazlar ile süresi içinde başvurulmayan taşınmazların da 2B belirtmeleri tapudan düşülecek.

500 BİN HEKTAR ALAN VAR

Tasarının gerekçesinde ise bu kapsama giren 500 bin hektarlık alan bulunduğu ve bu alanların 10 ila 30 yıldır herhangi bir bedel ödenmeksizin kullanıcılarının tasarrufunda bulunduğu, senet düzenlenmek suretiyle alınıp satıldığı belirtilerek ?Yerleşim yeri olarak işgal edilerek kullanılan ve ormana geri dönüşümü mümkün bulunmayan bu yerlerde kamu yatırımı zorunludur? denildi.

VERGİ ALINMIYORDU İhtilaflı bu yerlerden vergi alınamadığına işaret edilen gerekçede, bu gelir kaybı ve iyi niyetli vatandaşların mağduriyetleri göz önüne alınarak fiili durumun yasal zemine kavuşmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Kanunla, uzun yargı süreçleri sona erdirilerek ihtilafların giderilmesi ve külfetlerin önlenmesinin önemine dikkat çekildi.

STAR ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber