KOSGEB'e gelen girişimcilere hibe ve kredi desteği

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Kasım 2011 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Fikrim var' diyen gençler öne çıksın

İstihdam artırıcı ve yenilikçi projelerin arkasında duran KOSGEB, genç girişimcilerin karşısına da önemli destek programlarıyla çıkıyor. İş fikirlerini inovatif bir yaklaşımla geliştirerek KOSGEB'e gelen girişimciler, 27 bin liralık hibeden 750 bin liralık kredi programlarına kadar birçok finansal destekten faydalanabiliyor

MERVE ONKÖK / KOBİNOMİ

Genç girişimciler için destek programları hazırlayan KOSGEB, yenilikçi fikirlerin arkasında durmaya devam ediyor. Özellikle 2010 yılında bu konuya ağırlık veren KOSGEB, 'Girişimcilik Destek Programı' kapsamında 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi', 'Yeni Girişimci Desteği', 'İŞGEM Desteği' ve 'İş Planı Ödülü'nü kapsayan 4 adet destek modülü hazırladı. Çeşitli kurumlarla işbirliği halinde yapılan 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri'yle bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık 40 bin kişiye kurs verildi. Sertifika programlarını tamamlayan girişimcileri, kurs sonrası da yalnız bırakmayan KOSGEB, finansal destekle de yeni iş kuracakların arkasında duruyor.

İŞLETME KULUÇKASINA DİKKAT

Yeni kurulan işletmelerin mevcut banka ve diğer finansman kuruluşlarından destek alabilmesinin zorluklarını dikkate alan kurum, eğitim programlarından mezun olup işini kuran girişimcilere KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ile 27 bin lirası hibe, 70 bin lirası geri ödemeli olmak üzere 97 bin lira finansal destek sağlıyor. Bu destekten faydalanmak isteyen genç girişimcilerin, uygulamalı girişimcilik eğitim programına katılıp, bir iş planı hazırlayarak bunu KOSGEB'e sunması gerekiyor. Girişimciliği geliştirmek yönünde kullanılabilecek diğer bir araç ise 'işletme kuluçkası' olarak tabir edilen İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) desteği. İŞGEM kuruluş desteği 18 aylık dönem için 750 bin lira, İŞGEM işletme desteği üst limiti 36 aylık süre için 100 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca, İŞGEM'de faaliyet gösteren işletmeler 'Yeni Girişimci Desteği'nden de yararlanabilecek.

MEZUNLARA ÖZEL DESTEK

KOSGEB ile YÖK arasında bu yılın şubat ayında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, "girişimcilik" dersi üniversitelerde tüm bölümleri kapsayacak şekilde örgün eğitim programlarında seçmeli veya zorunlu ders olarak müfredata alınacak. Ders programları içeriğinde girişimcilik dersinin yer aldığı üniversitelerde iş planı yarışmaları düzenlenecek.

Her üniversitede yılda bir defa düzenlenecek olan iş planı ödülü yarışmaları kapsamında, iş planı ilk üç dereceye girmiş öğrencilerden en fazla 24 ay içinde işini kurmuş olmaları kaydı ile en başarılı iş planı sahibine 15 bin lira, ikinciye 10 bin lira, üçüncüye 5 bin lira ödül verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber