Jandarma ve polis karakolları için yeni komisyonlar kurulacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2005 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl ve ilçelerdeki İnsan Hakları Kurulları tarafından jandarma ve polis karakollarındaki denetimlerin sıklaştırılması için yeni komisyonlar oluşturulacak. Uygulama, New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch), Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e gönderdiği rapordaki karakolların sıkça denetlenmesi talebi üzerine başlatılıyor.

Başbakanlık Uzmanı Mehmet Altuntaş imzasıyla il ve ilçe İnsan Hakları Kurulları'na gönderilen yazıda, İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Genel Müdür Vekili Rachel Denber'in Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e gönderdiği rapor hakkında bilgi aktarılarak, "Söz konusu raporda İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları'nın çalışmalarından övgüyle bahsedilmektedir. Ancak İnsan Hakları İzleme Komitesi'nin değerlendirmesine göre polis karakolları ve jandarma karakollarının, İnsan Hakları Kurulları tarafından denetlenmesiyle ilgili denetimlerin sıklaştırılması üzerinde önemle durulmaktadır" ifadeleri kaydedildi. Aynı yazıda, İnsan Hakları Kurulları'nın çalışma esasları hakkındaki yönetmenlikte gerekli görülen hallerde en az 3 üyeden oluşmak üzere komisyonların kurulabileceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Polis ve jandarmaya ait karakol ve nezarethane şartlarının iyileştirilmeli. Komisyon, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği de dahil olmak üzere temel amaçları yerine getirebilecek üyelerden oluşmalıdır. Komisyon isimleri; karakol ve nezarethane koşullarını iyileştirme komisyonu, nezarethane koşullarının iyileştirilmesi ve sanık hakları komisyonları, örnek karakolu tespit için sivil inisiyatif komisyonu, örnek karakolu tespit için insan hakları komisyonu şeklinde olmalıdır." Başbakanlık Uzmanı Altuntaş'ın yazısında, komisyon çalışmalarında tespit edilen en iyi örnek karakol ve görevlilerin Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na bildirilmesi ve basın yoluyla kamuoyuna duyurulması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber