Bu üniversitede işveren mühendisler yetişecek

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 17 Kasım 2011 15:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı, üniversitelerinde 2 öğrenciye bir öğretim üyesi düşeceğini, diğer üniversitelerden farklı olarak verecekleri girişimcilik dersleri ile iş arayan değil, işveren mühendis yetiştireceklerini söyledi.

Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de kurulan ve devlet üniversitesi statüsündeki üniversitelerinde gelecek yıl mühendislik ve doğa bilimleri ile mimarlık fakülteleri, İİBF bünyesinde açılacak çok disiplinli bölümlere öğrenci alacaklarını kaydetti.

Fakülteler arası işbirliği olacağını, eğitim fakültesi, yabancı diller yüksek okulu ile beden eğitim spor meslek yüksek okulunun da bulunacağını anlatan Asyalı, şunları söyledi:

''Bu yıl ilk olarak 150 öğrenci alacağız. Öğrencilerimize her biri özel, yabancı dille eğitim vereceğimiz için hemen hemen tamamı yurt dışında doktorasını yapmış 75 civarında öğretim üyesi hizmet verecek. Yani 2 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşecek. Önümüzdeki yıllarda bu rakam en fazla bire 4 ya da 5 olur. Türkiye'nin en kaliteli öğretim üyeleri ile en zeki öğrencileri burada buluşacak, hedefimiz Türkiye'nin en iyi üniversitesi olmak. Teknik anlamda elit yetiştiren üniversite olmak istiyoruz. Abdullah Gül Üniversitesini Destekleme Vakfı, yerel bir TÜBİTAK gibi hizmet verecek ve hocalarını sürekli destekleyecek.''

''YILDIZ ÖĞRENCİLERLE YILDIZ HOCALARI BULUŞTURMAK İSTİYORUZ''

Bölümlere 25-30 civarında öğrenci alacak olmaları, öğretim üyesi kalitesi ve teknik, çevresel imkanlarla Türkiye'nin en zeki, en yüksek puan alan öğrencilerini üniversitelerinde buluşturacaklarını bildiren Rektör Asyalı, şunları söyledi:

''Vakfımız üzerinden yüksek profilli öğrencilere burs vereceğiz. Yıldız öğrencilerle yıldız hocaları buluşturmak istiyoruz. Mevcut duruma baktığımızda devlet üniversitelerinde hoca profili maalesef birkaç üniversite dışında istenilen düzeyde değil. Yüksek puanlı öğrenciler devlet üniversitelerine gidiyor. Vakıf üniversiteleri ise iyi hocaları çekiyor ancak puanı yüksek öğrencileri çekemiyor.''

Asyalı, şu aşamada çok temkinli adımlar attıklarını, üniversitelerinde her detaya önem verdiklerini vurgulayarak, ''Önceki gün Japonya'dan teknik ekip geldi, doğal aydınlatma, enerji tasarrufu ile ilgili çalışma yaptı. Üniversitemiz mimarisi ile teknik detayları ile ülkeye örnek olacak'' dedi.

''İŞVEREN MÜHENDİS YETİŞECEK''

En ayırt edici özelliklerinin ise girişimciliğe verdikleri önem olduğunu kaydeden Asyalı, şöyle devam etti:

''İş arayacak değil iş kuracak, iş verecek mühendis yetiştireceğiz. Bu başka üniversitede yok. Girişimciliği müfredatımızın önemli parçası yapacağız. Bununla ilgili Ortadoğu Girişimcilik Enstitüsü kuruyoruz. Öğrenciler mezun olmadan girişimcilik projelerini yabancı yatırımcılara nasıl sunacaklarına dair eğitim alacaklar. Bu konuya hakim hocalar olacak. Finlandiya'da girişimcilik eğitimi ana okulu düzeyinde başlıyor, biz üniversite seviyesinde yapmaktan konuşuyoruz. Daha atılacak çok adım var. Bu konuda kurumumuzda güzel bir altyapı kuruyoruz. Öğrencileri uygulamanın içinde yetiştireceğiz. Hep sınıf ortamında eğitim görmeyecekler. Öğrencileri sahaya indireceğiz. Sanayide eğiteceğiz. Ben örneğin 4 yıllık mühendislik eğitimimde stajyerlik dışında sanayi yüzü görmedim. Asıl işe dokunmak bambaşka. Başka üniversite çok daha fazla vaatte bulunsa da öğrenci bu şartlarda bize gelmek isteyecek. İsmimiz, vizyonumuz çok itibarlı. Bölgenin değil, Türkiye'nin hatta Orta Doğu'nun parlak öğrencilerini burada buluşturacağız. Böylelikle uluslararası bir ortam olacak burada. Öğrenciler mezun olmadan girişimcilik projelerini yabancı yatırımcılara nasıl sunacaklarının eğitimini alacaklar.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber