KCK'da mahkemeye sevk edilen 43 kişiden 34'ü tutuklanırken 9 kişi serbest bırakıldı/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Kasım 2011 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'daki KCK soruşturması kapsamında adliyeye sevkedilen 43 kişiden 34'ü tutuklandı, 9 kişi ise serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar arasında eski milletvekili Mahmut Alınak da yeralıyor.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde Cumhuriyet savcıları tarafından ifadeleri alındıktan sonra tutuklanmaları istemiyle nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen 43 kişiden 34'ü tutuklanırken 9 kişi serbest bırakıldı.

Dün sabah saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edilen 46 kişinin ifadeleri, soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcıları Adnan Çimen ve İsmail Tandoğan'ın yanı sıra adliyede görevli diğer savcılarca akşam saatlerinde tamamlanmıştı.

Bu kişilerden 41'i avukat, 43'ü savcılık tarafından tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edilmiş, 3 kişi de serbest bırakılmıştı.

Bu arada, aralarında avukatların da bulunduğu bu kişilerin, mahkemede savunmaları için İstanbul Barosunca görevlendirilen avukatları reddederek, kendi avukatlarını talep ettikleri, bu sanık avukatlarının ise mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığını iddia ederek, savunma yapmadıkları öğrenilmişti.

DİYARBAKIR'DA KCK'YA 36 TUTUKLAMA

PKK'nın gizli şehir yapılanması olan KCK'ya yönelik Diyarbakır'da düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 43 şüpheliden 36'sı tutuklandı.

Diyarbakır'da Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri tarafından KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları tamamlandıktan sonra dün sabah adliyeye sevk edilen 43 şüphelinin ifadeleri bu sabah erken saatlere kadar sürdü. 43 şüpheliden 4'ü çıkarıldıkları savcılıkta serbest bırakılırken, 39'u tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme 39 şüpheliden 3'ünü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakırken aralarında BDP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Ömer Önen, Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Derya Tamriş ve BDP Bağlar İlçe Başkanı Ali Yüce'nin de bulunduğu 36 şüpheli 'örgüt üyesi olmak' , 'suç ve suçluyu övmek' suçlamalarıyla tutuklandı.

Bölgede KCK yapılanmasının çökertilmesi amacıyla başlatılan operasyonlar sürdürülürken bu sabah Şırnak'ın İdil İlçesi'nde düzenlenen operasyonda Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Demir terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı.


FATİH ULAŞ TAMER OSKAY BARIŞ SÖZAL VELİ SARIBOĞA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 22 Kasım'da yapılan KCK operasyonlarında gözaltına alınan 42'si avukat 46 şüpheli, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne dün çıkarıldı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler saat 07.30'da geniş güvenlik önlemleri altında Adliyeye getirildi. Savcılık işlemlerinin uzun sürmemesi için sorgulara 16 savcı katıldı. Avukat İrfan Dündar ile Asrın Hukuk bürosunda görevli iki şoför serbest bırakılırken 41'i avukat 43 kişi ise "PKK terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

AVUKAT KRİZİ

Ancak 41 kişinin avukatları, şüphelilerin toplu halde hakim sorgusuna alınmasını istedi. Bu istekleri kabul edilmeyen avukatlar sorguya katılmama kararı aldı. Nöbetçi 11.Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Mehmet Ekinci bunun üzerine İstanbul Barosu'ndan avukat görevlendirilmesini istedi. Ancak Baro ise şüphelilerin avukatları olduğu gerekçesiyle avukat görevlendirmedi. Bu arada İstanbul'daki operasyonla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. İddiaya göre Öcalan, 1 Ekim 2010'da avukatlarına Taraf gazetesi yazarı Orhan Miroğlu'nun Batman olaylarıyla ilgili yazısından rahatsız olduğunu söyleyip eylem talimatı verdi.

30 KİŞİ TUTUKLANDI

Öte yandan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı KCK soruşturması kapsamında gözaltına alınan 43 şüpheli de adliyeye çıkarıldı. Şüphelilerden 30'u tutuklandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber