Bakan Ergin'den Van cezaevinden firar edenlerle ilgili açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2011 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Van'daki ilk depremde M Tipi Kapalı Cezaevinden 300'ün üzerinde mahkum ve tutuklunun firar ettiğini belirterek, ?Bunların bir kısmı kendi rızasıyla geri döndü, bir kısmı yakalandı. Halen firarda olan hükümlü ve tutuklular var ama bunların sayısı her geçen gün azalıyor? dedi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Bakan Ergin, deprem sonrası bölgedeki adliye binalarında hasar meydana geldiğini belirterek, Van merkez ve Erciş'te devam eden yeni adalet sarayları inşaatının teslim sürecini hızlandırmak için yüklenici firmalarla görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Söz konusu adliye binalarına ait inşaatların önemli ölçüde tamamlandığını ve bir an önce hizmete alınması için çaba sarf edildiğini aktaran Ergin, ?Adliyeler hizmete girinceye kadar alınması gereken tedbirleri hakim ve savcılarımızla görüştük. Bununla beraber hakim savcı ve personelimizin barınma sorununu da yerinde değerlendirdik? diye konuştu.

Erciş ve Van'da görev yapan hakim ve savcılar için prefabrike konutlar inşa edildiğini ifade eden Ergin, çalışmaların devam ettiğini aktardı.

?Davanın taraflarını bulmakta sıkıntı yaşıyoruz?

Van ve Erciş'teki adliye binalarındaki duruşmalarda davanın taraflarını bulmakta sıkıntılar yaşandığını bildiren Adalet Bakanı Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Davacıyı, davalıyı, ayrıca ceza davalarında şikayetçiyi ya da şüpheliyi bulmakta güçlük yaşıyoruz. Birçok kişi Van dışına çıkmış durumda. Tutuklularımızı da Van dışındaki cezaevlerine nakletmiştik. Onların getirilip götürülmesiyle ilgili aksamalar var. Şu anda bunlar tutanakla tespit edilmek suretiyle duruşmalar öteleniyor.

Ancak tutuklu dosyaları için mağduriyet oluşmaması için hakimlerimiz bir çalışma yapıyorlar. Tutuklulukları değerlendiriliyor. Tahliye edilmesi mümkün olanlar tahliye ediliyor. Olmayanlar dosya üzerinden yasa gereği incelenmesi gereken sürede dosyalar incelenip yapılması gerekenler yapılıyor. Hakim ve savcılarımız ile yargı çalışanları çok büyük bir fedakarlıkla hizmetlerin aksamaması için ellerinden geleni yapıyorlar.?

Van merkezde hayatın normale dönmeye başlamasıyla beraber yargı faaliyetlerinin de normalleşeceğini aktaran Ergin, ?Yargılama faaliyetini yaparken, davacıyı, davalıyı, şahidi, bilirkişiyi hazır etmeniz gerekiyor. Bunları bulamazsanız doğal olarak yargılama faaliyetini de bu şartlarda yürütemezsiniz. O şartların oluşması da önemli? şeklinde konuştu.

?Yıkılan binalarla ilgili adli soruşturma sürüyor?

Van ve Erciş'te deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili adli soruşturmanın devam ettiğini ve bu soruşturmaların ilerleyebilmesi için belediyedeki yetkili birimler, mimar ve mühendis odaları ile meslek odalarının çalışmalarını yürütmesi gerektiğini belirten Ergin, bilirkişilik kurumunun da işleyebilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Ergin, ?Bundan sonra deliller toplanıp, soruşturma aşaması geçilip kovuşturmaya dönüşebilir. Onun için yargılama faaliyetlerinin normalleşmesi sadece Adalet Bakanlığı'nın yapacağı faaliyetlerle belirlenemez, diğer kurumların da yapacağı çalışmaların da normale dönmesi gerekiyor. Ama bütün birimler koordineli bir şekilde mevcut şartları daha iyiye götürmek için gayret sarf ediyor? dedi.

?Hadiseler çok büyük bir sağduyuyla önlendi?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 7,2 büyüklüğündeki ilk depremde Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nden 300'ün üzerinde mahkum ve hükümlünün firar ettiğini kaydederek, şunları söyledi:

?İlk depremde Van M Tipi Kapalı Cezaevinden 300'ün üzerinde bir firar yaşanmıştı. Bunların bir kısmı kendi rızasıyla geri döndü, bir kısmı yakalandı. Halen firarda olan hükümlü ve tutuklular var ama bunların sayısı her geçen gün azalıyor.?

Firar sırasında meydana gelen hadisenin de çok büyük bir sağduyuyla önlendiğini ifade eden Bakan Ergin, ?Görev yapan başsavcımızı, savcılık personelimizi, güvenlik güçlerimizi, jandarmamızı tebrik ediyorum. Büyük bir sıkıntıyı dirayetle aşmasını bildiler? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber