Radikal Gazetesi, SPK Başkanını neden hedef aldı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Aralık 2011 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Radikal Gazetesi bugünkü haberinde SPK Başkanının, başkan olmadan önce bir şirkette olan paylarını kardeşine devretmesinden dolayı, SPK Kanununa aykırı bir işlem yaptığını ve başkanlığa atamasının sakat olduğunu iddia etti.

GAZETE HABERİNİN İLGİLİ BÖLÜMÜ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı görevine 2009 yılı mart ayında getirilen Vedat Akgiray'ın sahibi olduğu şirketteki hisselerini kardeşine devretmesi nedeniyle atamasının tartışmalı olduğu öne sürülüyor. Sermaye Piyasası Kanunu'na göre başkan ve üyeler hisselerini birinci, ikinci ve üçüncü dereceden akrabalarının dışındaki kişilere devretmek veya satmak zorunda.

Vedat Akgiray, 13 Mart 2009'da SPK Başkanlığı'na atandı. 4 Mart 2009'da yani atanmadan bir hafta önce Bimeks'teki hisselerini kardeşi Mehmet Murat Akgiray'a devretti. Tartışma da bu noktada başlıyor. Sermaye Piyasası Kanunu'nun 20. maddesine göre başkan ve üyeler göreve başlamadan önce malik oldukları payları ve portföyünde hisse senedi bulunan yatırım fonlarının katılma belgelerini, üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar sıhri hısımları dışındakilere satmak veya devretmek zorunda

MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMASI

2499 sayılı Kanunun 20. maddesi şu şekildedir:

"Yasaklar:

Madde 20 ? (Değişik: 15/12/1999 - 4487/9 md.) Kurul Başkan ve üyeleri, özel bir Kanuna dayanmadıkça resmi veya özel hiçbir görev alamaz, ticaretle uğraşamaz, serbest meslek faaliyetinde bulunamaz, ücret karşılığı konferans ve ders veremez, sınav ve benzeri görev alamaz, her türlü ticari amaçlı ortaklıklarda pay sahibi olamazlar. Kurul Başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce maliki oldukları payları ve portföyünde hisse senedi bulunan yatırım fonlarının katılma belgelerini üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar sıhri hısımları dışındakilere satmak veya devretmek suretiyle elden çıkarmak zorundadır. Otuz gün içinde bu hükme uygun hareket etmeyen üyeler, üyelikten çekilmiş sayılır. Kurul Başkan ve üyeleri, dernek, vakıf kooperatif ve benzeri yerlerde yöneticilik yapamazlar."

Madde metnindeki bu devrin ne zaman yapılacağına dair açık bir hüküm yer almamıştır. Ancak "göreve başlamadan önce" ifadesi "göreve başlamadan önce maliki oldukları payları ve portföyünde hisse senedi bulunan yatırım fonlarının katılma belgelerini" şeklinde okunmalıdır. Zaten ,lgili cümlede "göreve başlamadan önce"den sonra virgül konmamıştır.

Yine madde metninde "Otuz gün içinde bu hükme hareket etmeyenler" demektedir. Demekki bu zorunluluk, başkanlığa atandıktan sonra başlayacaktır.

Bu bağlamda Başkan, başkan olmadan önce hissesini devir etmiştir. Dolaysıyla ortada hukuken sakat bir durum bulunmamaktadır.

Radikal Gazetesinin çok tali bir durumu gazetenin sürmanşetinden duyurması, 3 profesörün görüşüne başvurarak, iddiasını desteklemeye çalışması, bu haberin başka bir amacı olduğunu akla getirmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber