Eğitimde sözleşmeli öğretmen sıkıntısı

Haber Giriş : 10 Mayıs 2005 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 90 bin öğretmen açığını 30 bin sözleşmeli öğretmen alarak kapatmak istemesini "pansuman tedbir" olarak nitelendiren sendikalar, uygulamaya tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki 90 bin öğretmen açığını 2005 yılında 30 bin sözleşmeli öğretmen alarak kapatmak için çalışmalar başlatması eğitim sendikalarının tepkisini çekti. Geçtiğimiz yıl bilgisayar ve ingilizce öğretmenliği ile başlayan uygulama bu yıl bütün branşlara yaygınlaştırılıyor. Yeni uygulama ile sözleşmeli olarak alınacak branş öğretmenlerinin ücretlerinin 300 milyonluk kısmı, il özel idaresinden karşılanacak. Öğretmenlerin 600 milyon TL ücret alacağı belirtiliyor. Eğitim Bir Sen Teşkilatlanma Sekreteri Erol Battal, öğretmenliği temizlik işçisi gibi algılayan sözleşmeli öğretmenlik modelinin kalitesi tartışılan eğitim sistemini tamamen çökerteceğini söyledi. Sözleşmeli öğretmenliğin mevcut sistemde İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nde bölgesel olarak uygulandığını hatırlatan Battal, şunları söyledi:

'Kaçaktan farkı yok'

"Bakanlık ilk defa yöresel olarak uygulanan bu pansuman tedbiri, kurumsal hale getirmek istiyor. Sözleşmeli öğretmenlik tamamen bir kaçak işçi çalıştırma olayıdır. Şu an maddi yokluk bahane ediliyor. 1.5 milyara mal edilen bir öğretmeni 600 milyona malederek tasarruf uygulandığı söyleniyor. Ancak eğitimin vazgeçilmez unsuru öğretmendir. Eğitimin kalitesi öğretmenin kalitesi ile doğru orantılıdır." Öğretmenin öğrencilere faydalı olabilmesi için, mesleği benimsemesi gerektiğini söyleyen Erol Battal, "Sözleşmeli öğretmenlikte hiçbir zaman nitelik aranmayan, sadece sınıflarda öğretmen var, denilsin diye uygulanan bir sistem" dedi.

Uygulama hukuka aykırı

Türk Eğitim Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan ise 2004 yılında 14 bin sözleşmeli öğretmenin alındığını belirterek Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005 yılında 30 bin sözleşmeli öğretmen alacağını açıklamasına tepki gösterdi. Atama bekleyen 190 bin öğretmen adayı olduğuna dikkat çeken Bostan, "Bakanlık, öğretmen ihtiyacını kadrolu öğretmenler alarak karşılamalıdır" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber