Maliye Bakanlığı'ndan 'yüksek para transferleri'ne inceleme...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2005 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı bünyesinde görev yapan hesap uzmanları, bankalar ve özel finans kurumlarında "belli tutarın üzerinde" işlemi olanlar ile bunlarla iş yapan kişi ve kuruluşları, vergide büyüteç altına alıyor.

Hesap Uzmanları Kurulu'nun 2005 yılı denetimlerinde bu yılki denetimlerde ağırlık, finans kesiminden geçen işlemlere verilecek. Bu amaçla bankalar ile özel finans kurumlarından belli tutarın üzerindeki havale, çek ve EFT'lerin dökümü istendi. Gelen bilgiler tek tek birleştirildi ve 300 bin kişilik bir liste oluşturuldu.

Kurul, Gelirler Genel Müdürlüğü ile birlikte bu kişileri sınıflandıracak. Ardından gerek bu kişi ve kuruluşlar gerekse bunlarla parasal ilişkisi olan diğer kişi ve kuruluşlar, tek tek incelemeye alınacak.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye dönük bu denetimler sırasında, söz konusu kişi ve kuruluşların mal ve para hareketleri ile beyan ettikleri gelir ve ödedikleri vergiler karşılaştırılacak. Yaptıkları işlemlerin kayıtlarıyla örtüşüp örtüşmediğine bakılacak.

Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, "diyelim ortada 1 trilyon liralık çek var. Ama adam mükellef değil. Emekli, bir şirketin mutemedi olarak çalışıyor. O şirket ve gerçek sahipleri kayıt dışı. Denetimlerde bunları ortaya çıkaracağız" dedi. Hesap uzmanları, gelecek yıl da borsa yatırımcısını mercek altına alacak. Borsaya belli tutarın üzerinde para yatıran yerli yatırımcılar ile bunların bağlantılı olduğu kesimler vergi incelemesine tabi tutulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber