Milyarlık arazi, üç kuruşa kamulaştı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Aralık 2011 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gurbetçi Rahime Okuyan, Gebze'deki milyarlık değer biçilen arazisinin devlet tarafından 1 lira 72 kuruşa kamulaştırıldığını öğrenince soluğu mahkemede aldı. Okuyan, arsasının gerçek değerinin belirlenip kendi-sine ödenmesini istiyor

Gülden KILIÇ

ALMANYA'da yıllarca çalışıp, yatırımlarını İstanbul ve Kocaeli bölgesine yapan Rahime Okuyan 2010'da Türkiye'ye dönünce şok yaşadı. 20 yıl önce Gebze'de aldığı milyarlarca liralık arsayı satmak isteyince arsanın yerinde yeller estiğini gördü. 2004'te devletin, Gebze'deki arsayı 1 TL 72 kuruşa kamulaştırdığını öğrendi. Üstelik Arsa Ofisi, tapunun Okuyan'ın rızasıyla idareye devredilmemesi nedeniyle kaydının iptali için Gebze Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açmış ve mahkeme de Okuyan'a ait tapu kaydının iptaline ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü adına kaydedilmesine karar vermiş ve mülkiyet hakkını kaybeden Okuyan'ın da ayrıca 300 TL masrafını ödemesine hükmetmişti. Ancak Okuyan, 7 yıl önce başlayan kamulaştırmayı arsasını satmak için Türkiye'ye döndüğünde öğrendi.

Geçen yıl arsasını satmak isteyen Okuyan, devlet tarafından el konulan arsasına Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü'nün kurulduğunu gördü. Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdiği dilekçesinde, '10 yıl önce Gebze'ye gelip arsamı satmak istediğimde imara kapalı olduğunu öğrenmiştim. 10 yıl sonra geldiğimde ise üzerinde Gebze İleri Teknolojileri Enstitüsü'nün kurulduğunu gördüm. Yaptığım araştırmada arsamın 1.72 lira bedelle kamulaştırılmış, ve tapu kaydı da Arsa Ofisi üzerine geçirilmiş olduğunu belirledim. Arsa üzerine ise Gebze İleri Teknolojileri Enstitüsü kurulmuştur. Yapılan tüm bu işlemler hukuka aykırı olup yapılan tescil yolsuzdur' dedi.

TEBLİGAT GELMEDİ

Almanya'daki adresine hiçbir tebligatın ulaşmadığını belirten Okuyan, 'Gebze 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü adına tescili işlemin gerek tebligatın usulüne uygun yapılmamış olması gerekse davaya konu gayrimenkul için takdir edilen kamulaştırma bedelinin hukuka aykırı şekilde tespit edilmiş olması nedeniyle iptaline ve taşınmazın tekrar adıma tesciline, tapu iptal ve tescil talebinin mümkün olmaması durumunda gayrimenkulün yapılacak bilirkişi incelemesiyle tespit edilecek olan rayiç değerinin davalılardan yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini talep ediyoruz' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber