'5 tane personel kanunu var, bir çeki düzen vermek gerekiyor'

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 12 Aralık 2011 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faruk Çelik, Bugün gazetesine açıklamalarda bulundu

TOPLU SÖZLEŞME YETİŞMEZSE...

* Memurlar ocakta zamlı maaşlarını alacaklar mı?

Toplu sözleşme çerçevesinde maaş alacaklar. Eğer yetişmezse Bütçe Kanunu gereği yapılan zamlar memur maaşlarına 15 Ocak'ta yansıyacak.

* Toplu görüşmelerde anlaşmazlık halinde başvurulacak Hakem Kurulu konusunda bir anlaşmazlık yaşanıyor. Son durum nedir?

Hakem Heyeti Kurulu'nun kimlerden oluşacağı konusunda konfederasyonlar kendi aralarında anlaşamadıkları gibi bizimle de anlaşma olamadı. Herkes kendi pozisyonuna göre bir hakem heyeti teklifinde bulunuyor. Uzunca tartıştık. Geldiğimiz noktada 4 kamunun, 4 sendikaların vereceği üye, bir kamunun, bir de sendikaların teklif edeceği öğretim üyesi ve bir de başkandan oluşturduk. Başkanın kim olacağı konusunda da farklı görüşler var. Kimine göre Yargıtay 9. Daire, kimine göre Sayıştay, kimine göre Bakanlar Kurulu... Bazı bakan arkadaşlar, toplu sözleşme her 2 yılda bir olacağı için o dönem için "Bakanlar Kurulu belirlesin" görüşündeler. Biz düzenlemeye "Sayıştay Başkanı" olarak yazıp Bakanlar Kurulu'na gönderdik. Bakanlar Kurulu'nda son şeklini alıp, meclise gidecek.

3 yıllık ilaç bütçesi 2 yılda aşıldı

* Sağlık harcamalarında nasıl bir seyir var?

Sağlık harcamaları 2002'den bu yana 10 milyardan 45 milyara çıkmış bulunuyor. Sağlığa, hekime erişim kolaylaştı. Yılda 2 kez hekime, sağlık kuruluşlarına giden hasta yılda 8 kez gitmeye başladı. Bunun sürdürülebilir olması için de bazı önlemleri almak gerekiyor. Kahvede otururken biri "dün omzum ağrıyordu, bir doktora gittim, iyi geldi" dediğinde, diğerinin "Öyle mi, benim de omzum ağrıyor, bugün ben de bir gidivereyim" dediği gibi bir kahve muhabbetinden sağlığı çıkarmamız gerekiyor.

1.1 MİLYARLIK AŞIM

* İlaç harcamaları bir sıkıntı oluşturuyor mu?

2010-2011-2012 yılları arasında bir global bütçe yapıldı ve bu yapılan bütçede 46 milyar 831 milyon liralık 3 yıllık ilaç harcaması öngörülmüş, global bütçede 2 yılın sonunda 1.1 milyar aşım söz konusu.

GELİR TESTİ UYGULAMASI

* Genel Sağlık Sigortası Ocak ayından itibaren devreye girecek, bir sorun var mı?

Şu anda Türkiye'nin yüzde 80-85'i genel sağlık sigortası kapsamında. Geri kalan yeşil kartlılar 9.2 milyon civarında, 1 Ocak itibariyle bunlar da Sosyal Güvenlik Kurumu'na dahil ediliyor, ayrıca sosyal güvenlikten yararlanmayan 4.5 milyon vatandaşımız da genel sağlık sigortası kapsamına girecek. Böylece 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 74 milyon vatandaşımız genel sağlık sigortası kapsamına girmiş oluyor. Ya insanlar prim ödeyip genel sağlık sigortası kapsamında olacaklar ya da imkânları yoksa kamu primlerini yatıracak. 2012'de gelir testi uygulamasına geçilecek. 9 milyon 200 bin yeşil kartlının primini kamu yatıracak, ama gelir testinden sonra sonuçlarını göreceğiz. Dosyalara bakıldığı zaman bu sayı aşağıya düşebilir.

PERSONEL REJİMİNE ÇEKİ DÜZEN ŞART

* 657 sayılı devlet memurları kanununu değiştireceğinizi söylediniz, nasıl değiştireceksiniz?

Biz "657 yaşlandı. 657'yi değiştirmek gerekir" diyoruz. 2,5 milyon kamu çalışanı var, onların da görüşlerini almamız gerekiyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu var, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu var, 2852 sayılı Hakimler ve Savcılar ile ilgili kanun var, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu var, 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsü Personel Rejimi var. 5 tane personel rejimi var. Bunlara bir çeki düzen getirilmesi gerekiyor öncelikle.

* Hepsi tek bir personel rejimine mi tâbi olacak?

Ben personel rejimindeki dağınıklığı ortaya koymaya çalışıyorum. "Tek çatı olacak, tek tip olacak" demiyorum. "Rotasyon" diye bir şey konuşuldu. İnsanlar bir yerde memur olduklarında 25 yıl memuriyetlerini orada mı tamamlamaları gerekiyor? Mesela, Ankara'da bakanlıkta nitelikli bir personel, onun Diyarbakır'a, Edirne'ye, Erzurum'a gitmesi faydalı olur mu olmaz mı veya nasıl gidecek, eş durumu nasıl olacak bunları tartışacağız. Vatandaş kamu çalışanından maksimum nasıl yararlanacak? Nasıl ülkenin bazı yerleri sürgün yeri olmaktan çıkacak? Devletin memuru devletin memurudur, "beğenmedim seni git filan yere" deniyor, o yerdeki insanın ne günahı var? 1960 model bir personel rejimi değil, 2012 model bir personel rejimine ihtiyaç var.

ADRESE TESLİM İŞ DÖNEMİ

* İşsizliğin azaltılmasına yönelik yeni bir çalışmanız var mı?

İşsiz ve iş yerini buluşturma adına 2 bin iş ve meslek danışmanı ocak sonu itibariyle görevlerine başlayacaklar. Yıl içerisinde 2 bin kişi daha alacağız, 4 bin kişi olacak. Bu 4 bin kişi illere, illerin büyüklüğüne, sanayi kapasitelerine bakılarak dağıtılacak. Bunlar talep edilen iş gücü ile İş-Kur arasında mekik dokuyacaklar. Arazide, sanayi bölgelerinde tespitler, iş dünyası ile görüşmeler yapacaklar, İş-Kur'a aktaracaklar, o tespitler çerçevesinde eğitim verilecek. Adrese teslim, iş garantili mesleki eğitimler yoğunluk kazanacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber