TBMM aynı iş için 2 daire başkanlığı kurdu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Aralık 2011 16:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu ve bilinmesi gerekenler

6253 sayılı TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu bünyesinde birçok ilki barındırması nedeniyle önem arzetmektedir. Bu konuyla ilgili bilinmesi gerekenlere aşağıda yer veriyoruz.

Kamu Yönetimi Temel Kanunu, Mecliste kabul edilmiş ancak Cumhurbaşkanınca yayımlanması uygun görülmemiştir. Buna karşın, o tarihten bu yana, kamu kurum ve kuruluşlarının İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlıkları Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı şeklinde örgütlenmeye başlamıştır. Son çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde de İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı yerine Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı şeklinde bir örgütlenmeye gidildiği görülmektedir.

6253 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde Destek Hizmetleri Başkanlığını 19 uncu maddesinde ise İdari ve Mali İşler Başkanlığını görüyoruz. Aynı Kanununun değişik maddelerinde iki farklı başkanlığı görünce doğrusu şaşmamak elde değil. Yeni konsepte göre Destek Başkanlığının yanında eski konsepte göre kullanılan İdari ve Mali İşler Başkanlığını doğrusu anlayamadık.

Yeni yapılanan kurumlar bu yöntemden esinlenerek aynı şekilde bir değişikliğe gitmek isterlerse kimsenin çok fazla diyeceği bir şey olmasa gerek. İki başkanlığın görevlerinin tek bir başkanlık altında toplanması çok zor olsa gerektir ki nostaljik bir şekilde ne eskiden vazgeçilebilmiş nede yeniden. İşte çözüm dedikleri bu olsa gerek.

?İdari ve Mali İşler Başkanlığı

MADDE 19- (1) İdari ve Mali İşler Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısına bağlı birimlerin kiralama, yapım ve satın alma işleri ile bu birimlerin taşınır mal, malzeme ve demirbaşlarına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.

b) Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısına bağlı birimlerin bünyesindeki personelle ilgili gerekli işlemleri ve bu birimlerin muhasebe işlemlerini, TBMM Başkanlığınca belirlenen çerçevede yürütmek.

c) Genel evrak ve arşiv faaliyetlerini düzenlemek ve yerine getirmek.

ç) İnsan Kaynakları Başkanlığı ile eş güdüm içinde eğitim planını hazırlamak, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim programlarını düzenlemek ve uygulamak.

d) Sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlamak ve yerine getirmek.

e) Bütçeye ilişkin iş ve işlemleri yapmak.

f) Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısına bağlı birimlerin bünyesindeki tarihî fabrikaların korunması, yaşatılması, bakım ve işletilmesine yönelik faaliyetleri yürütmek.

g) Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısına bağlı birimlerin taşıma, ulaşım ve benzeri hizmetlerini yerine getirmek.

ğ) Saray, müze, köşk ve kasırlar ile TBMM'nin ihtiyacı olan perdelik, döşemelik kumaş, halı ile çini ve porselen üretimine ilişkin faaliyetleri yürütmek.

h) Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısına bağlı birimlerin bünyesindeki tüm sosyal tesis, kafeterya ve satış reyonlarının sevk ve idaresini yapmak, tabldot hizmetlerini ve lojman tahsis işlemlerini yerine getirmek.

ı) Geleneksel el sanatlarının sürdürülmesine yönelik faaliyette bulunmak.

i) Verilecek benzeri görevleri yapmak.?

?Destek Hizmetleri Başkanlığı

MADDE 10- (1) Destek Hizmetleri Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Milletvekillerinin ve personelin yemek ve diğer ikram hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlamak.

b) Sosyal tesislerin sevk ve idaresini yapmak, lojman tahsis işlemleri ile kreş hizmetlerini yerine getirmek.

c) Ulaşım hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlamak.

ç) Sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlamak ve yerine getirmek.

d) TBMM bina ve tesislerini her an hizmete hazır bulundurmak, temizlik işlerini yapmak veya yaptırmak.

e) Park ve bahçeleri düzenlemek, bakımını ve peyzaj işlerini yapmak veya yaptırmak.

f) TBMM'de düzenlenen cenaze törenlerine yönelik hizmetleri yerine getirmek.

g) Verilecek benzeri görevleri yapmak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber