Bayraktar: Türkiye'de öyle mühendis yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Aralık 2011 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, deprem konusunda topu inşaat mühendislerine attı. Bayraktar, binaların depreme dayanıklılığını kontrol edecek sayıda uzmanlaşmış mühendisin bulunmadığını öne sürdü

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, binaların dayanaklılığına ilişkin kontrol için yeterli mühendisini bulunmadığını öne sürdü.

Bayraktar, CHP Milletvekili Hasan Ören'in 'Deprem bölgelerindeki mevcut binaların depreme dayanıklı olup olmadıklarının belirlenmesinin zorunlu hale getirilmesi için yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz' şeklindeki soru önergesini yanıtladı. Bayraktar şunları söyledi: Başta deprem olmak üzere afet riskinin yüksek olmasına karşın yapı stokumuzun büyük kısmının güvensiz ve imar mevzuatına aykırı. Kaçak yapılaşma fazla. Afet öncesi gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik mevzuat ve uygulama sürecine acil ihtiyaç duyulmakta.

Depreme dayanıklı bina konusunda ülke çapında 3 bin mühendise eğitim verildiğini söyleyen Bayraktar, 'Çok fazla elemana ihtiyaç duyulan detaylı, zaman alıcı, zahmetli ve maliyeti yüksek bir çalışma. Türkiye'de ise yapı mekaniği ve yapı davranışı konusunda uzman inşaat mühendisi sayısı kısıtlı' dedi.

BAKANLIK BİHABER

Bayraktar, hükümette depreme hazırlık çalışmalarının koordinesiz ve bakanlıkların birbirinden habersiz çalışmalarıyla yürütüldüğünü de şöyle itiraf etti: Sağlık, Milli Eğitim, Adalet, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları kurumlarına tahsisli binaların güçlendirme işlerini bakanlığımız bilgisi dışında yürüttüklerinden, bu kurumlara ait binalara ilişkin detaylı bilgi bulunmamaktadır!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber