Hukukçulardan yeni ceza yasalarına tepki...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çağdaş Hukukçular Derneği'ne (ÇHD) üye bir grup avukat, yeni ceza yasalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan dernek üyesi avukatlardan oluşan grup, "savunma hakkı engellenemez" ve "herkes suçu ispat edilene kadar masumdur, avukatlar istisna!" yazılı dövizler taşıdı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan ÇHD İstanbul Şube Başkanı Fatma Gül Yolcu, TCK, CMUK ve CİK'in üzerinde çalışmalar yürütülmesi için 1994 yılından itibaren TBMM'de komisyonlar oluşturulduğunu, 1996 yılında hazırlanan tasarının tartışmaya açıldığını, ancak 2004 yılında önerilen ve tartışılandan çok farklı bir tasarının kabul edilip 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girmesine karar verildiğini kaydederek, bu tarihin de 1 Haziran'a ertelendiğini hatırlattı.

Şimdi bu 3 yasa için yeni tekliflerin tartışıldığını ifade eden Yolcu, yasalar hazırlanırken yargılamanın en önemli unsurlarından avukatların görüşlerinin alınmadığını, emniyetin taleplerini karşılamak ve tepkilerini gidermek kaygısıyla davranıldığını ileri sürdü.

Hakim kararıyla yapılacak işlerin savcı kararıyla yapılması konusunda teklifler getirildiğini kaydeden Yolcu, şu görüşleri savundu:

"Biz bu durumun bile hukuka aykırılığını dile getirirken, bu görüşümüz dikkate alınmadan savcının bulunmadığı, savcıya ulaşılamadığı durumlarda bazı yetkilerin doğrudan kolluk amiri tarafından yazılı emir vermek suretiyle kullanılması gündeme gelmektedir. Böylece emniyetin yetkileri artırılmakta, oysa diğer yandan hazırlanan son teklifle sanık ile avukatın ilişkileri sınırlandırılmakta, hukukçuların savunma hakkı engellenmekte ve ortadan kaldırılmak istenmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber