Şimşek: 2003-2011 arası öğretmenlerimin maaşını iki kat arttırdık

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2011 23:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

16 Aralık 2011 tarihli Meclis Genel Kurulunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları:

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK (Batman) ? Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Müsaadenizle öğretmenlerimizle ilgili sorudan başlamak istiyorum. Arkadaşlarıma önce biraz bilgi vereyim, ondan sonra da ileri yönelik ne yapmayı düşündüğümüzü anlatayım.

Değerli arkadaşlar, 2003-2011 Kasım döneminde aile yardımı ödeneği hariç, yeni göreve başlayan bir öğretmenimizin maaşını yüzde 217,3 civarında artırdık. Aile yardımı ödeneği dâhil edildiği zaman bu oran yüzde 242'ye kadar çıkıyor. Aynı dönemde enflasyon yaklaşık yüzde 127 yani dikkat ederseniz öğretmenlerimizin maaşlarını neredeyse enflasyonun 2 katı kadar artırmışız. Benzer şekilde ek ders ücretlerini de artırmışız.

Değerli Arkadaşımızın sorusu şuydu: ?Ek ders ücreti veriyorsunuz fakat bu emekliliğine yansımıyor?? Şimdi, arkadaşlar, şöyle bir durum var: Kamuda, sadece öğretmenlerimiz değil, dün doktorlarımıza ilişkin, daha doğrusu sağlık personeline ilişkin benzer soru geldi. Tabii, sosyal güvenlik sisteminin durumu ortada, aktöryel dengeleri düşünmek zorundayız. 2012 yılında kamunun prim katkısı dâhil olmak üzere tabii, bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumuna öngördüğümüz transfer miktarı yaklaşık 69 milyar lira. Tabii ki gönül ister ki maaşlar ile emeklilik arasında daha güçlü bir ilişki olsun. Aslında Türkiye'de OECD ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman ilişki son derece güçlü ama tabii ki bütün unsurları biz emeklilik maaşına yansıtırsak gerçekten de mali dengeleri çok olumsuz etkileyebilir. Bu sadece öğretmenlerimizle ilgili değildir, bütün kamuda söz konusu olan bir durumdur. Bizim, nüfusumuz bu kadar gençken kaynaklarımızı bugünkü insanlarımızın eğitimine, sağlığına, altyapısına harcamamız da gerekiyor. Yoksa, o bahsettiğiniz türden adımları atarsak daha fazla borçlanmamız gerekecek, ülkemizin geleceği -samimi olarak söyleyeyim- ipotek altına alınacak. Yani, onun için bu dengeleri beraber gözetmemiz lazım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber