İntibak, 2012'nin ilk çeyreğinde yasalaşacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2011 09:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Ç elik, emeklilerin intibakına ilişkin düzenlemenin, Bakanlar Kurulunda olduğunu, 2012'nin ilk çeyreğinde de yasalaşmış olacağını bildirdi.

Çelik, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmaya, Fransa Meclisinde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının inkarını suç sayan kanun teklifinin kabul edilmesini kınayarak başladı. Çelik, bu kararın gerçekleri değiştirmeyeceğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde, Mecliste, memurlarla ilgili toplu sözleşme, işçi sendikaları, iş sağlığı güvenliği, intibak gibi toplumun çok geniş kesimlerini ilgilendiren yasal düzenlemeleri ele alacaklarını belirten Çelik, bugün görüştükleri tasarının "mini bir paket" olduğunu ifade etti.

Çelik, "Bu tasarı nereden çıktı, yeterince görüşülmedi" yaklaşımının doğru olmadığını dile getirerek, tasarının, önce, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyonda görüşüldüğünü, burada güzel, sağlıklı bir çalışma yapıldığını anımsattı.

Bakan Çelik, tasarıyla getirilen düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

"Tasarıyla tarımda çalışan kadınlara, 2000 öncesi dönem için sigortalılık imkanı getirmek herhalde yanlış değil?" diye soran Çelik, böyle bir düzenlemeye kimsenin karşı çıkmasının söz konusu olamayacağını belirtti.

Çelik, ana hedeflerinin Genel Sağlık Sigortası olduğunu, bununla ilgili düzenlemeleri yaptıklarını vurgulayarak, Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunanların oranının yüzde 84 olduğunu söyledi.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında olmayan 9 milyon 300 bin Yeşil Kartlı'nın, 1 Ocak 2012'den itibaren kapsama gireceğine işaret eden Çelik, tasarıda, konunun Sağlık Bakanlığı kapsamındayken, SGK kapsamına gireceği için bu yönde düzenlemenin bulunduğunu anlattı.

Bazı hizmet alanlarında suistimaller tespit ettiklerini, bir araçta 5 hasta taşınırken, bunun 5 ayrı araç için faturalandığını ifade eden Çelik, bunlarının önüne geçmek için kuruma hizmet satın alma yetkisi verdiklerini belirtti.

Çelik, yabancı öğrencilerin, asgari ücretin üçte ikisi oranında Genel Sağlık Sigortası primi ödediğini, tasarıyla üçte biri üzerinden prim ödenmesini sağ ladıklarını belirtti. Çelik, böylece öğrencilerin 100 yerine, 34 lira prim ödeyeceğini bildirdi.

Bakan Çelik, tasarıyla 50 olan bilişim uzman sayısını 80'e çıkardıklarını ifade etti.

-"Amaç, açıkları kapatmak değil"-

Reçetelerdeki katılım payına ilişkin de açıklamalarda bulunan Çelik, ikinci ve üçüncü basamakta reçete katılım payının 3 lira olduğunu anımsattı. Çelik, "Getirdiğimiz düzenlemeyle reçete başı 3 lira, ilave 4'üncüsü olursa 1 lira olur dedik. Acil hallerde, kronik hastalıklarda, koruyucu sağlık hizmeti, afet, iş kazası, meslek hastalıklarında katılım payı yok. Yani yüzde 64'lük kesim bunun dışında" diye konuştu. Reçete giderlerine baktıklarında, yüzde 47 oranındaki reçetenin aile hekimlerinden geldiğini belirten Çelik, aile hekimliğini de buna kattıklarını söyledi.

Katılım payının amacının gelir sağlamak, sosyal güvenlik kurumlarının açıklarını kapatmak olmadığını vurgulayan Çelik, "SGK'nın 161 milyar lira gideri var. Getirdiğimiz reçeteyle ilgili önlemin maddi hesabı olsa, çok daha fazla maddi müeyyideler getirirdik. 350 milyon liralık bir gelir söz konusu" diye konuştu.

Kendi isteğiyle memuriyetten ayrılan memurun emekli ikramiyesi alamadığını, Anayasa Mahkemesinin bu düzenlemeyi iki kez iptal ettiğini anımsatan Çelik, tasarıyla, 15 yılını dolduran kamu çalışanın, 15 yılını doldurup kıdem tazminatını alan işçi gibi ikramiyesini alabilmesini sağladıklarını vurguladı.

Daha sonra milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çelik, Bağ-Kur'lulara yönelik geriye dönük bir borçlanma çalışmalarının olmadığını bildirdi.

Çelik, bir soruyu yanıtlarken de "İntibak yasası, emeklilerin uzunca yıllardır dile getirdikleri olaydır. Çalışmamız, Bakanlar Kurulunda. Büyük bir ihtimalle 2012'nin ilk çeyreğinde bu yasalaşmış olacaktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber