Otomotiv satıcıları 2012 yılına temkinli bakıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2011 12:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

2011 yılını satış rekoruyla tamamlamayı bekleyen otomotiv sektörü, 2012 yılı için hedef küçülttü. Önümüzdeki yıl hem ÖTV artışı, hem de Avrupa'daki krizin Türkiye'ye etkisi nedeniyle satışların düşmesinden endişe eden yetkili satıcılar, pazarın yüzde 10-15 oranında daralacağını düşünüyor.Türkiye otomotiv pazarı bu yılın ilk yarısına çok hızlı başlarken, yılın ikinci yarısındaki gelişmeler nedeniyle ''el freni'' çekilse de toplam yıl satışlarında tüm zamanların rekoru ile tamamlamasına kesin gözüyle bakılıyor. 2012 yılında hiçbir yetkili satıcı 2012 yılında toplam satışların 2011 yılını geçmesini beklemiyor.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nin (OYDER), üyeleriyle yaptığı, 2011 yılı ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği ve sektörün 2012 yılına ilişkin beklentilerini ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre, yetkili satıcılar, 2011 yılında kendilerini en çok zorlayan ekonomik gelişme olarak döviz kurlarındaki ani yükseliş ve düşüşleri gösterdi.

Tüm cevaplar içinde yüzde 58 pay alan döviz kuru dalgalanmalarını, yüzde 30 ile global ekonomik krizin etkileri takip etti. Yılın son döneminde gündeme damga vuran ÖTV artışı ise yetkili satıcılar tarafından zorlayıcı bir faktör olarak görülmezken, araştırmaya göre yetkili satıcıları en az etkileyen ekonomik unsurun ÖTV artışı olduğu ortaya çıktı.

-2012 yılına dair beklentiler-

2012 yılı beklentilerine bakıldığında, yetkili satıcıların genel olarak 2012 yılına tedirgin bir bekleyiş ile hazırlanırken, bazılarının ise iyimserliğini koruduğu görülüyor. Ankete katılan otomotiv yetkili satıcılarının yüzde 96'sının 2012 yılındaki ulusal ekonomik büyümenin yüzde 5'in altında kalacağı tahmininde bulunuyor.

Otomotiv yetkili satıcıların neredeyse yarıya yakını gelecek yıl otomotiv pazarının 750 bin ile 850 bin adet arasında olacağı tahmininde bulunurken, yine yetkili satıcıların yüzde 28'lik kısmı bu rakamın 650 bin ile 750 bin arasında gerçekleşeceğini düşünüyor.

Genel ekonomik beklentilerin yansıması olarak yetkili satıcıların yüzde 92'si, 2012 yılında kendi iş hacimlerinin aynı kalacağını veya düşeceği tahmininde bulunuyor. Bu yüksek oran aslında bu sene yaşanan hızlı büyümenin gelecek sene yaşanan hızlı büyümenin gelecek yıl yaşanmayacağını ve hatta yavaş yavaş otomotiv satışlarında frene basılacağı beklentisi de destekliyor.

Yetkili satıcıların 2012 yılında kendilerini en çok zorlayacak ekonomik gelişmelerin, global krizin uzantısı olan döviz hareketleri ve durgunluk olarak sıralarken, ekonomide yaşanacak bir durgunlukta gerek stok maliyetleri gerekse de finansman maliyetleri ciddi şekilde yükseleceğinden ekonomik etkisinin büyük olacağı varsayımında bulunuyorlar.

Otomotiv sektöründeki en önemli satış artırıcı faktörlerden biri olan kredi faizlerinin de yükselme eğilimi içinde olması 2012 yılında dikkatin çekildiği başka bir tehlike olarak ön plana çıkıyor. Kredi faizlerinde yaşanabilecek beklenenin ötesinde bir artışın, otomotiv satışlarının tahmin edilenin altında kalmasına neden olabileceği belirtiliyor.

-OYDER Başkanı Ilısal-

OYDER Başkanı H. Şükrü Ilısal, otomotiv sektöründeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu yılın başında ''Gökten taş düşmez ise otomotiv pazarının 1 milyon adeti bulması, hatta geçmesi işten bile değil' dediklerini anımsatarak, ''Ancak, Avrupa'da yaşanan krizler, döviz kurlarının yükselmesi, Arap baharı ve ÖTV artışı gibi nedenlerle bir nevi 'gökten taş düştü' pazar 1 milyonlu rakamları bulamadı'' ifadelerini kullanmıştı.

''Otomotiv pazarının 2012 yılında, bu yıla göre yüzde 10 ile 20 arasında daralacağı' söylemleri tedbir amaçlı söylenmiş sözler. Gelecek yıl otomotiv pazarı maksimum bu yılki gibi, minimum da 2010 yılı gibi olur'' diyen Ilısal, 2011 başından itibaren pazarda artış hızının giderek küçülmesinin 2012 yılının ilk çeyreğine de yansıyacağını, ancak önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren tekrar bir ivme yakalanacağını düşündüğünü aktarmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber