CHP'den memura karşı mukavemet ile işkence ve kötü muamele iddialarına araştırma istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2011 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP, memura karşı mukavemet suçlarının artış nedenleri ile işkence ve kötü muamele iddiaları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve 21 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Temmuz 2011'de İzmir Karabağlar Polis Karakolu'nda, elleri kelepçeliyken iki polis memurunun ağır işkencesi ve kötü muamelesine maruz kalan Fevziye Cengiz hakkında görevli memura mukavemet (görevi yaptırmamak için direnmek) ve hakaret suçu iddiasıyla 6,5 yıla kadar hapis cezasıyla dava açıldığı anımsatıldı. Cengiz'in şikayetinin ise savcılıkça işkence kapsamında değerlendirilmeyerek ''Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması'' suretiyle basit yaralama olarak kabul edilmesinin, Türkiye'de işkence ve kötü muamele suçlarına ilişkin çok vahim bir tabloyu gözler önüne serdiği savunuldu.

Gerekçede, istatistiklerin, Türkiye'de son yıllarda işkence ve eziyet suçu nedeniyle açılan davaların sayısının çok değişmediğini, buna karşılık görevi yaptırmamak için direnme (memura karşı mukavemet) suçu nedeniyle açılan dava sayısının 3 kat arttığını gösterdiği ifade edildi. Gerekçede şöyle denildi:

''Memura mukavemet iddiasıyla açılan dava sayısındaki çarpıcı artış ile İzmir'de yaşanan olay birlikte değerlendirildiğine, Türkiye'de görevli memura mukavemet suçlamalarının, işkence ve kötü muamele suçunun hafifletilmesi, meşru gösterilmesi veya mağdurun sindirilmesi amacıyla savcıların da desteğiyle yoğun bir şekilde kullanıldığı kanısı oluşmaktadır.

Mevzuat bağlamında temel insan haklarını her düzeyde güvence altına almış gibi görünen Türkiye'de, uygulamada özellikle güvenlik görevlilerinin kişilere insanlık dışı ve küçük düşürücü muamelede bulunması ve bunun soruşturulmasını engellemek için karşı davalar açarak bir karartma içine girmeleri, bu süreçte savcılardan ve adli tıp yetkililerinden destek görmeleri, TBMM'nin insanlık onuru adına araştırılması gereken bir konudur.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber