Eskişehir 2. ve 7. icra dairelerinde bin 200 dosya kayıp

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2011 11:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adalet Bakanlığı Müfettişleri ile 16 savcı ve polisin yaptığı incelemede, Eskişehir Adliyesi'ndeki bazı icra dairelerinde bin 200 icra dosyasının kayıp olduğu ortaya çıktı. Mahkeme aşamasındaki icra dosyalarının dışarıya çıkarılması yasak olmasına rağmen bazı avukatlık bürosu çalışanları tarafından torba ve çuval içerisinde adliyeden çıkarıldığının götürüldüğü belirlendi. Götürülen dosyalar geri istenirken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Polis ise icra dairesinin arşivinde nöbet tutarak, gelen dosyaları ve getiren şahıslarla ilgili tutanak tutuyor. İcra Daireleri'nin yapması gereken resmi işlemleri avukatların kendi bürolarında kendi isteklerine göre yaparak bu yolla yüklü miktarda haksız kazanç elde ettiği kaydedildi.

Geçtiğimiz günlerde rutin ziyaretler çerçevesinde Eskişehir'e gelen Adalet Bakanlığı müfettişleri, Adliye'yi ziyaret etti ve incelemelerde bulundu. Müfettişler, mahkeme sürecindeki bazı icra dosyalarının yerinde olmadığını belirledi. Araştırmayı derinleştiren müfettişler, söz konusu kayıp icra dosyalarının yasak olmasına ve suç olmasına rağmen, adliye dışarısına çıkarılarak bazı avukatlar tarafından bürolarına götürüldüğünü tespit etti.

Müfettişler, durumu Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirmesi üzerine harekete geçen Başsavcılık, olayla ilgili inceleme başlattı. 16 tane savcı polis ile birlikte İcra Dairelerine baskın düzenledi. Savcı ve polisler, İcra Dairelerindeki dosyaları tek teki inceleyerek olmayan dosyaların listesini çıkardı. Yapılan inceleme sonunda, 2. ve 7. icra dairelerinde bin 200 icra dosyasının kayıp olduğunu belirledi ve bu dosyalarla ilgili tek tek tutanak tuttu. Savcılar, söz konusu kayıp dosyaların kentte görevli bazı avukatların çalışanları aracılığıyla bürolarına götürdüğünü belirledi. Bunun üzerine avukatlarda olan dosyaların geri getirilmesi istedi.

Bu gelişmeler üzerine İcra Daireleri'nin arşivlerinde polis nöbet tutmaya başladı. Mesai saatleri içerisinde, İcra Dairelerinde nöbet tutan polis, gelen dosyalar ve getirenlerle ilgili tutanak tutuyor. Polisin İcra Dairelerinin arşivinde nöbet tutması ise Baro Yönetimi ile bazı avukatların tepkisine neden oldu. Avukatlar R. Ö., C. Y., M. K., sözkonusu dosyaların kayıp olduğu 2. ve 7. icra dairelerine gelerek, arşivde nöbet tutan polislere (neden nöbet tutuyorsunuz) diyerek tepki göstererek, bu işten vazgeçmelerini istedi. Polis ise savcılığın isteği üzerine nöbet tuttuklarını ve gelen dosyalarla ilgili tutanak hazırladıklarını bildirdi.

Yapılan incelemelerde, ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Kayıp icra dosyalarının avukatların çalışanları aracılığıyla, dikkat çekmemek için torba ve çuval içerisinde adliyeden çıkarılarak bürolara götürüldüğü belirlendi. Avukatların söz konusu mahkeme aşamasındaki icra dosyalarını bürolarına götürerek, İcra Dairelerinin yapması gereken resmi işlemleri kendileri yaparak yükü miktarda haksız kazanç elde ettikleri belirtildi. Ayrıca bu yolla icralık konumdaki insanların daha da mağdur edildiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber