Temiz ve sağlıklı okullar ?beyaz bayrak' çekecek

Haber Giriş : 13 Mayıs 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahçesinden sınıfına, tuvaletinden kantinine kadar tek tek denetlenecek okullara çeşitli kıstaslara göre puan verilecek. 100 üzerinden 90 puan alan okullar beyaz bayrak asma hakkı kazanacak. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortak yürüttüğü proje, kamu ve özel ayrımı yapılmaksızın tüm ilköğretim okullarında uygulanacak.

Daha önce bazı belediyeler tarafından başlatılan standartlara uygun işyerlerine özel bayrak asma uygulaması okullarda da hayata geçirilecek. Okulların temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi için ?beyaz bayrak projesi' başlatıldı. Avrupa'daki uygulamaların örnek alındığı proje Sağlık Bakanlığı'nca hazırlandı. MEB yetkilileri de projeyi tüm ilköğretim okullarında uygulayabileceklerini bildirdi. Şu an her iki bakanlık sistemin ayrıntıları üzerinde çalışıyor. Uygulamanın gelecek eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Projeye göre Türkiye'deki tüm ilköğretim okulları Sağlık Bakanlığı ve MEB görevlilerince özel denetimden geçirilecek. Görevliler okul bahçesinden koridorlara, sınıflardan idari birimlere, tuvaletlerden kantine kadar okul binalarının tüm bölümlerini tek tek denetleyecek. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Okul Sağlığı Denetim Taslağı'na göre okullar 56 farklı kıstasa göre değerlendirilecek. Her bir kıstas için 1'den 4'e kadar değişen oranda puan verilecek. Tüm şartları eksiksiz yerine getiren okul, en fazla 100 puan alacak. 100 üzerinden 90 puanı geçen okullar sağlıklı, temiz ve hijyenik okul sayılacak. Bu okullara, hazırlanan özel beyaz bayrak asılacak. Bayrak hakkı kazanan okullar belli zaman dilimleri içinde yeniden denetlenecek. Puanı düşen okulun bayrağı elinden alınacak. Daha önce hak kazanamayan okullar da 90 puanı geçtiği takdirde bayrak asma hakkı kazanacak.

Taslakta derslik ve tuvaletlerin fizikî şartlarına ilişkin standartlar da belirlendi. Buna göre denetimden tam puan almak için dersliklerdeki tavan yüksekliği en az 3,50 metre olacak. Bir derslikte en fazla 40 öğrenci bulunacak, kişi başına düşen alan miktarı da 1,20 metrekarenin altına düşmeyecek. Sınıfta sıraların yazı tahtasına uzaklığı 2 metreden az, 9 metreden çok olmayacak. Okulda her 20 öğrenci için en az bir tuvalet kabini bulunacak. Beyaz bayrak uygulamasıyla ilköğretim okullarının temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi ve denetimlerde standart birliği sağlanması hedefleniyor.

Beyaz bayrak projesi için yapılacak denetimlerde puanlardan bazıları şöyle:
Okul çevresinde zararlı canlıların yerleşmesine yol açacak ortam var mı? 2 puan
Okullar dışardan görünüm itibarıyla bakımlı mı? 1 puan
Sınıflar, koridorlar ve bahçede kapaklı çöp kovası var mı? 1 puan
Sınıflardaki öğrenci sayısı uygun mu? 2 puan
Sınıflardaki alan miktarı öğrenci sayısıyla orantılı mı? 2 puan
Okullarda aydınlatma ve ısıtma sistemi uygun mu? 2 puan
Okulun reviri ve sağlık personeli var mı? 1 puan
Kantinde çalışanların portör muayeneleri düzenli mi? 4 puan
Kantinde son kullanım tarihi geçmiş gıda var mı? 3 puan
Satılan gıdalar ve malzemeler Tarım Bakanlığı onaylı mı? 3 puan
Kantinde çalışan personelin giysisi temiz mi? 1 puan
Tuvaletler yeterli mi? 3 puan
Tuvaletlerin günlük temizliği yapılıyor mu? 3 puan
Sıvı sabun, tuvalet kağıdı ve kağıt havlu var mı? 3 puan
Su kesildiğinde kullanılacak sistem var mı? 2 puan

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber