TEKEL'e sabotaj

Haber Giriş : 13 Mayıs 2005 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme ihalesi iki kez iptal edilen TEKEL'in Genel Müdürü Sezai Ensari, kurum içinden ve kurum dışından bazı kişilerin bir araya gelerek, 'kurumu öldürme' kampanyası başlattığını söyledi.

TEKEL Genel Müdürü Sezai Ensari, bazı kişilerin kurumun üretmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, "Bu kişilerin amacı, TEKEL'in değerini düşürmek. Ya da hiç sattırmamak" diye konuştu.

Genel Müdür Ensari, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, son dönemde Tekel ile ilgili kurum içinden ve kurum dışından bazı kişilerin, "TEKEL'i karalama kampanyası" başlattığını öne sürdü. Ensari, "Bu kişiler TEKEL'in üretmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu kişilerin amacı, kurumun değerini düşürmek. Ya da hiç sattırmamak. Piyasaya yeni ürün süremiyoruz. Bazı ürünlerde talebi bile karşılayamıyoruz. Örneğin, TEKEL 2001 sigarasına yoğun talep var. Ancak biz yetiştiremiyoruz. Çünkü elimizde yeterli makine yok. Rakiplerimiz yeni ürünler piyasaya sürerken, biz de sadece onları izliyoruz" dedi.

TEKEL'in acil olarak piyasaya yeni ürünler sürmesi gerektiğini ifade eden Ensari, kurumun daha yüksek fiyatla satılması için pazar payını koruması hatta pazar payını arttırması gerektiğini vurguladı. Ensari, "Üç yıl içinde TEKEL satılmazsa, üç yılın sonunda satılmasına gerek kalmayacak" diye konuştu.

'Makineleri geri gönderiyoruz'

TEKEL'in sigara üretiminin yüzde 90'ının yumuşak paket yüzde 10'unun ise sert kutu (hardbox) olarak nitelendirilen sert paket olduğuna dikkat çeken Ensari, son dönemde sert kutulara yoğun talep olduğunu, ancak TEKEL'in elindeki makineler yeterli olmadığı için bu talepleri karşılayamadıklarını bildirdi. İspanya'dan aldıkları 7 adet sert kutu makinesinin geri gönderilmesiyle ilgili gelişmeleri de değerlendiren Ensari, "Neden TEKEL rakipleri ile rekabet edebilmek için sert kutu makinesi ithal edince kıyamet kopuyor? Bunu sormak lazım. Ama artık bitti. Birileri artık rahatlasın. Makineleri geri gönderiyoruz" dedi.

Ensari, makinelerin geri gönderilmesi nedeniyle kurumun hiç bir zararı olmadığını da vurgulayarak, dört beş ay içinde sert kutu makineler için yeni ihale yapılacağını bildirdi. "Sert kutu makinelerde bir öteleme yaptık" diyen Ensari, TEKEL'in tüm engellemelere rağmen, yeni yatırımlar yapmaya devam edeceğini söyledi.

Kapsama alındı, pazar payı düştü

Özelleştirme kapsamına alınan TEKEL'de en büyük zararı devlet gördü. Özelleştirilme süreci tamamlanamayınca sigara pazarının en büyük oyuncusu TEKEL, pazar payını önemli ölçüde kaybetti. Kurumun pazar payı son 7 yılda yüzde 71'den yüzde 48'e geriledi. Pazarda her yüzde 1'lik pazar kaybı, 60 milyon paket sigaranın rakibe bırakılması olarak algılanıyor.

Ortalama 2 milyon liradan satılan 60 milyon paket sigaranın geliri 120 trilyon lirayı buluyor. Bu rakamın yüzde 75'i vergi olduğundan TEKEL'in, pazarda kaybettiği yüzde 22'lik pay sebebiyle devlet de 660 trilyonluk vergi kaybetmiş oldu."

Makine davası kurumu bunalttı

Özelleştirme kapsamında ilk ihalesi iptal edilen, ikinci ihalede de alıcı bulamayan TEKEL, üretimini dünyadaki satış eğilimine uygun olarak "sert kutu pakete" çevirmek için geçen yılın sonunda bir ihale açtı. İhaleye katılan Foce firması '2 milyon 950 bin avro fiyat ve 10 ayda teslim', İspanyol MTS firması '1 milyon 100 bin avro fiyat ve 3 ayda teslim' şartlı teklifi verdi. İspanyol MTS ile yapılan anlaşmayla 11 adet makinenin 8'i, 17 Ekim'de Türkiye'ye gönderildi ve makineler Tokat Sigara Fabrikası'na kuruldu. Anlaşmaya göre, TEKEL şirkete 4 yıl boyunca, makine başına 1,1 milyon avro ödeyecek ve bu süre sonunda makineler TEKEL'in olacaktı. Ancak bu sırada devreye girerek "TEKEL'in ithalatı benim iznime bağlı. Onay vermiyorum" diyen Tütün Üst Kurulu (TÜK), makinelerin çalıştırılmasını engelledi. Bu kararın ardından TÜK ile TEKEL arasında bitmek bilmeyen bir mahkeme süreci başladı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber