Meclis İçtüzüğü'ne 'Kamer Genç' ayarı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Ocak 2012 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'li 5 grup başkanvekili, sürpriz bir girişimle TBMM Başkanlığı'na iç tüzük değişikliği teklifi verip konuşma sürelerinin azaltılmasını, kürsüye pankart ve materyalle çıkma yasağı getirilmesini istedi

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

AK Partili grup başkanvekilleri, yasama çalışmalarını hızlandırmak' amacıyla bir İçtüzük değişiklik teklifi vererek, muhalefetin konuşma süresinin azaltılmasını talep etti. İçtüzük'te CHP'nin hırçın milletvekili Kamer Genç'i engellemeye dönük düzenlemeler de yapıldı.

İktidar partisinin Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Ayşe Nur Bahçekapılı, Ahmet Aydın ve Mahir Ünal'ın TBMM Başkanlığı'na sundukları İçtüzük değişikliği özetle şöyle:

- Danışma Kurulu oybirliğiyle karar alamadığı zaman, parti gruplarının kendi önerilerini Genel Kurul'a getirdiği dönemlerde, her gruptan sadece 1'er vekile 5 dakika süreyle önerilerini anlatma hakkı tanınıyor. Mevcut İçtüzük'te ise her bir grup önerisi için lehte ve aleyhte olmak üzere 2'şer parlamentere 10'ar dakika süreyle konuşma hakkı tanınıyor.

- İhtisas komisyonlarında her madde için bir vekilin vereceği önerge sayısı 1'e indiriliyor.

- Sözlü soru görüşmelerine en fazla iki saatin ayrılması ve bunun Danışma Kurulu'nun belirleyeceği haftanın belli bir gününde yapılması öngörülüyor. Mevcut İçtüzük'te ise sözlü soru görüşmeleri için süre sınırı bulunmuyor.

- TBMM'nin çalışma saati iki saat daha uzatılıyor. Şu anda salı, çarşamba ve perşembe günleri 15.00-19.00 arası çalışan TBMM Genel Kurulu'nun çalışma saatleri 14.00-20.00 arasına getiriliyor.

- Vekillerin kısa olmak kaydıyla yerinden yaptığı konuşma süreleri de azaltıldı. Oturumu yöneten Başkan, gündemle alakası olmayan acil konularda üyelere, 10 dakikayı geçmemek üzere 1'er dakika konuşma izni verecek. Mevcut İçtüzük'te ise kaç vekile, kaç dakika kısa konuşma izni verileceği konusunda bir sınırlama bulunmuyor.

- Usul tartışması kabul edilirse, lehte ve aleyhte konuşacak vekil sayısı 4'ten 2'ye, süresi de 10 dakikadan 5 dakikaya indirildi.

GENÇ'İN FENERİNE YASAK

- Genel Kurul'a döviz ve pankart getirmek, huzur bozucu materyali Genel Kurul Salonu'nda bulundurmak ve bu türden hareketler yapmak yasaklandı. Buna uymayanlara kınama cezası verilecek. Bu durumda Kamer Genç kürsüye deniz feneriyle çıkmaya devam ederse kınama cezası alacak.

- Genel görüşme açılmasına ilişkin önerge metni 500 kelimeyi aşarsa, vekillere özeti dağıtılacak. Bu metnin Genel Kurul'da özeti bile okunmayacak.

- Genel Kurul'daki işaret oylamalarında karar yeter sayısının mevcut olup olmadığının tespiti en az 15 milletvekilinin ayağa kalkması ve önerge vermesiyle mümkün olacak. Bu düzenleme ile de CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in yasa görüşmelerinde sık sık karar yeter sayısı istemesinin önüne geçilmek isteniyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber