Tanık bürokratlar: 'Bakanlar, gece yarısı ihale zarflarını açtırdı'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2005 20:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tanıklar Yüce Divan'da açıkladı: Ersümer, Enerji Bakanı'yken genel müdürler geceyarısı ihale zarflarını açtırıp sayfaları değiştirdiler. Bugün millet bunun acısını çekiyor

ANKARA 13.05.2005 TSI 19:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılanmasına bugün öğleden sonra devam edildi.

Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yaptığı yargılamanın öğleden sonraki bölümünde dinlenen dönemin Yap İşlet Değerlendirme Komisyonu üyesi tanık Gediz Lekesiz, Ersümer'le ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İskenderun Kömür Santrali ihalesine ilişkin bilgi veren lekesiz, ihaleyi sondan ikinci olan Siemens firmasının aldığını, bunun da önceden belli olduğunu söyledi. Yap işlet projelerini değerlendirmek için kurulan komisyona Müsteşar Yurdakul Yiğitgüden ile Müsteşar Yardımcısı Haldun Atıf Danışman'ın faksla baskı kurduğunu iddia eden Lekesiz, "Ben olsam bu ihaleye izin vermezdim. Değişen iktidarlara göre gelenler belli işler yapmak için gelirler. Ben olsam yapmazdım. Bu bir onur meselesidir" diye konuştu. Eski DGM'de yapılan Beyaz Enerji Operasyonu davasında bilirkişi olarak da görev yaptığını söyleyen Lekesiz şöyle konuştu:

"Bakan olurları belli zamanda belli şirketler için yoğunlaşmıştı. Bu projeler ilgili kurumların 'hayır' dediği projelerdir."

Yap işlet projelerinde Devlet İhale Kanunu'nun hiçbir kuralının uygulanmadığını savunan Lekesiz, İskenderun Kömür Santrali ihalesiyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Lekesiz, İskenderun Kömür Santrali sözleşmesini parafladıklarını ve şerh düştüklerini anlatarak sözleşmeyi kilitli bir odaya sakladıklarını söyledi. Odanın dönemin TEAŞ Genel Müdürü Zeki Köseoğlu, yardımcıları Muzaffer Selvi ve Birsel Sönmez tarafından çilingirle zorla açıldığını öne süren Lekesiz, sözleşmenin bazı sayfalarının alınarak değiştirildiğini ileri sürdü. Lekesiz, mahkeme heyetine, "İskenderun Kömür Santrali sözleşmesinin yürürlükteki haline bakarsanız bazı sayfaların eksik olduğunu görürsünüz" dedi.

Sanık Bakan Ersümer'i yetkisini aşmakla suçlayan Lekesiz, "Bakan, yasanın kendisine vermediği sözleşmeleri imzaladı. Bugün millet bunun acısını çekiyor" açıklamasında bulundu. İfadesinde duygularına hakim olamayan Lekesiz, mahkeme heyetine, "Yeter başkanım. Şu an yürürlükte bulunan sözleşmeler geçerli değil. Bu millet bunu hak etmiyor" ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Bumin, Lekesiz'i uyararak, "Bu şimdi sizin söyleyeceğiniz şey değil. Lütfen dava ile ilgili açıklamalarınıza devam edin" dedi.

Duruşmada dinlenen dönemin komisyon üyesi Mustafa Sinan Egeli ise kapının çilingir aracılığıyla açıldığını doğruladı. Egeli, anahtarı bulamadıkları için kapıyı çilingirle açtıklarını anlattı.

Duruşmada söz alan Ersümer'in avukatı Bülent Acar ise Lekesiz'in sözlerine tepki gösterdi. Lekesiz'in Beyaz Enerji Operasyonu Davası'nda bilirkişi olarak görev yaptığını hatırlatan Acar, bu nedenle Lekesiz'in davada tanık olarak dinlenmesinin yasaya aykırı olduğunu savundu. Lekesiz'in Ersümer'le ilgili yaptığı açıklamaların, tanığın kişisel yorumları olduğunu savunan Acar, Lekesiz'in tanık olarak beyanlarının kabul edilmemesini istedi.

Duruşmaya ara veren Yüce Divan heyeti bir dahaki duruşmada işadamı Şarık Tara ile TEAŞ eski Yönetim Kurulu üyesi Birsel Sönmez'in de aralarında bulunduğu 10 tanığın dinlenmesine karar verdi. Yüce Divan, davetiye çıkarılmasına rağmen duruşmaya tanık olarak gelmeyen Orhan Güvenen'in polis zoruyla mahkemeye getirilmesini kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca Ersümer vekilinin beraat isteminin ise delillerin toplanmasından sonra kararlaştırılacağını açıkladı. Duruşma 10 Haziran 2005 tarihine ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber