MİT Müsteşarlığına Emre Taner atanıyor

Haber Giriş : 14 Mayıs 2005 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erken emekliliğini isteyen MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un yerine yardımcısı Emre Taner atanıyor. Apo'nun Türkiye'ye getirilmesi operasyonunu yürüten 63 yaşındaki Taner'in müsteşar olması konusunda son MGK toplantısında mutabakata varıldı

Erken emekliliğini isteyen MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un yerine yardımcısı Emre Taner atanıyor. Halen Operasyonlardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olan Apo'nun Türkiye'ye getirilmesi operasyonunu yürüten 63 yaşındaki Taner'in müsteşar olması konusunda son MGK toplantısında mutabakata varıldı. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan yeni müsteşar görevine, Atasagun'un emeklilik işlemleri tamamlandıktan sonra başlayacak.

Beşiktaşlı olan Atasagun, koltuğunu kendisi gibi bir 'Kara Kartal'a bırakıyor. Emre Taner de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök gibi Beşiktaşlı. MİT'in başına geçen 3'üncü sivil müsteşar olan Taner, evli ve iki kız çocuk babası, İngilizce biliyor.

MİT içinde çok sevilen ve "Emre Bey" diye hitap edilen Taner, teşkilata MİT'in görünmez kahramanlarından, efsane müstaşarı Fuat Doğu döneminde girdi. Doğu Paşa'nın yetenekli ve üniversite mezunu sivil gençlerin teşkilata kazandırılması uygulamasında, Şenkal Atasagun, Mikdat Alpay, Ertuğrul Güven ile birlikte yer aldı.

Taner, teşkilatta ilk zamanlarda Suriye-İran ve Irak ile Güney Doğu'daki Kürt faaliyetlerinin izlendiği masada görevlendirildi. Bu görevleri sırasında Barzani ile yakın ilişkileri oldu. 70'li yıllarda Güney Doğu'da ortaya çıkan Apocular grubuna ilk dikkati çeken de yine oydu. Sönmez Köksal'ın müsteşarlıktan ayrılmasının ardından Şubat 1998'de üç arkadaşıyla birlikte adı müsteşarlık için anılmaya başlandı. Kamuoyunda A takımı olarak bilinen dört kişilik ekip, Şenkal Atasagun, Emre Taner, Mikdat Alpay ve Sadi Sağlam'dan oluşuyordu. Daha sonra bu göreve Şenkal Atasagun getirilince, Taner de "Operasyonlardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı" oldu. Taner, bu görevi sırasında Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesi operasyonunu yönetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber