Başbakan, emekli intibakının detaylarını dün neden duyurmadı?

Haber Giriş : 04 Ocak 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, önceki gece İntibak Yasası Tasarısı ile ilgili detayların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dünkü grup toplantısında açıklanacağını duyurmasına rağmen bu gerçekleşmedi.Erdoğan, parti grubundaki konuşmasında İntibak Yasası Tasarısı'na hiç değinmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunum yarım kaldığı için Başbakan'ın konuyla ilgili Ak Parti grup toplantısında bir açıklama yapmadığını söyledi.

Emekliler bekliyor

2 milyon 743 bin emeklinin beklediği tasarı, ücret dengesizliğini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı taslağı yasalaştığında, prim gün sayıları aynı olanlar hangi yılda emekli olurlarsa olsunlar eşit maaş alacaklar. 2000 yılından önce emekli olanların maaşları ise 250 liraya kadar artabilecek. 2.5 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren düzenlemeyle, 2000'den önce emekli olup da refah payı almayanların günümüze intibakları sağlanacak. Bütçeye ilave yük getirecek olan düzenleme yasalaştığında emeklilerin maaşları kademeli olarak yansıtılacak. Taslak yasalaştıktan sonra ödemeler 2013'te başlayacak ve kademeli olarak 4 yıla yayılacak.

Hürriyet


Yaklaşık 2,7 milyon SSK emeklisini ilgilendiren intibak düzenlemesi önceki gün Bakanlar Kurulu'nda imzalandı.Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın "İntibak bekleyen emeklilerin gözü aydın." açıklaması da bilgiyi teyit etti. Maaş farklılıklarını ortadan kaldıracak tasarıda, gelişme hızının (ekonomik büyüme) emekliye yüzde kaç olarak yansıtılacağına ise Başbakan Tayyip Erdoğan karar verecek. Gelişme hızı yüzde 50 ile yüzde 100 arasında herhangi bir rakam olabilecek. Bu rakam, intibaktan kaç kişinin yararlanacağını ve zammın ne kadar olacağını belirleyecek.

Başbakan Erdoğan, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından yaklaşık 1 saat önce ayrıldığı için gelişme hızının yüzde kaç olarak uygulanacağı tespit edilemedi. Bu oranı Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte tespit edecek. Gelişme hızı ile ilgili 10 ihtimal üzerinde duruluyor. Yüzde 50, 55, 60, 65... gibi yüzde 100'e kadar herhangi bir rakam belirlenebilecek. Eğer gelişme hızı yüzde 100 olarak uygulanırsa 2000 yılı öncesinde emekli olan 2 milyon 743 bin kişinin tamamının maaşı artacak. Yüzde 50 olarak belirlenirse bu kez yaklaşık 1,4 milyon kişi intibaktan faydalanacak. Kabul edilecek gelişme hızı, emeklinin alacağı zammın miktarını da etkileyecek. Buna göre işçi emeklilerinin maaşında 10 ile 200 TL arasında artış olacak. Düzenlemenin esasını ise eşit prime eşit maaş formülü oluşturuyor. Böylece örneğin 9 bin gün prim ödeyerek emekli olanla 5 bin gün prim ödeyerek emekli olanın aynı maaşı almasının önüne geçilecek. 9 bin gün prim ödediği halde 5 bin gün ödeyenle aynı maaşı alan kişinin aylığı gelişme hızı uygulanarak yükseltilecek. Yasanın Meclis'ten geçmesi 2012'nin ilk çeyreğinde olacak. Ancak yasanın çıkmasının ardından SGK dosya bazında inceleme yapacağı için ödeme zaman alacak. Bu sebeple intibakların maaşa yansıması 2013'ü bulacak. İntibak, 2000 yılından önce emekli olan SSK'lıları ilgilendiriyor. Emekli Sandığı'nda intibak otomatik olarak yapıldığı için memur emeklilerinin böyle bir sorunu bulunmuyor. Bağ-Kur'da da prim ödenen basamak üzerinden emekli maaşı bağlandığı için intibak sorunu yok. İntibak düzenlemesiyle 2000'den önce emekli olan SSK'lıların maaşları yeniden hesaplanacak.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber