Her sivilceye müdahale edilmez!

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 10 Ocak 2012 10:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Birçok insanın canını sıkan akneyi kulaktan dolma bilgilerle tedavi etmeye çalışmak yarardan çok zarar getiriyor. İşin uzmanına göre sivilce, sadece ciltte değil, ruhta da iz bırakıyor.

Sivilce tedavisinde halk arasında doğru zannedilen bilgilerin çoğunun yanlış olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Doktor Lütfiye Çoban'a göre, bu yanlış bilgiler tedaviyi çıkmaza sokuyor.

Ergenlik sivilcesi olarak da bilinen aknenin, bir kıl keseciği ve yağ bezleri hastalığı olduğunu hatırlatan Çoban, çeşitli nedenlerle, yağ bezlerinin deriye açılan ağzının tıkanmasının, akne gelişiminin ilk basamağı olduğunu söyledi.

Aknenin erken çocukluk ve kadınlarda erişkin dönemde de görüldüğünü vurgulayan Çoban, aknenin tıbbi tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: ?Sıklıkla ergenlik döneminde artmış seks hormonlarının etkisiyle başladığından dolayı akne bir ergenlik dönemi hastalığı olarak bilinmektedir. Rahatsızlık bu dönemdeki gençlerin yüzde 85'inde az ya da çok, farklı oranlarda görülse de seyrek olarak anne sütünden geçen hormonların etkisiyle erken çocukluk döneminde ve özellikle kadınlarda erişkin dönemde de görülebilir.?

ERGENLİK BİTİYOR, SİVİLCE DERDİ BİTMİYOR

Çoban'a göre, ergenlik döneminin sona ermesiyle birlikte akne probleminin de sona ereceği; bu nedenle de tedavinin gereksiz olduğu düşüncesi yanlış. Bu dönemde yeterli ve etkili bir tedavi uygulanmazsa hem deride fiziksel iz kalıyor hem de görünüm ile ilgili olarak endişeler artacağından kişi ruhsal olarak etkileniyor.

Dr. Çoban, kozmetik ürünlerin, cildi temizleyerek ve nemlendirerek akne tedavisine destek olduğunu, ancak başlı başına kozmetik ürünler ile akneyi tedavi etmenin mümkün olmadığını söyledi. ?Bu nedenle akne tedavisi için dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır? diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Lütfiye Çoban aknenin tedavisi hakkında bilgi verdi ve önerilerde bulundu:

AKNE TEDAVİSİ UZUN SÜRELİ OLMALI

?Akne tedavisi hastalığın şiddeti ve hastanın tedaviye uyumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak oluşturulur. Akne ilaçları topikal (dıştan sürerek) veya sistemik (ağızdan alarak) yolla uygulanabilir. Herhangi bir tedavinin başarısını değerlendirmek için 6-8 hafta gerekir. Çoğunlukla hastalık kontrol altına alındıktan sonra da bazı topikal ilaçlar kullanılmaya devam edilebilir

GEREĞİNDEN SIK VE SERT TEMİZLEYİCİLERLE TEMİZLEMEYİN

Akne tedavisinde kullanılması gereken cilt ürünlerinde şu noktalara dikkat edilmeli:

? Cilt gereğinden sık ve sert temizleyicilerle temizlenirse akne şiddetlenebilir. Günde 2 kez yumuşak temizleyici ile temizlemek yeterlidir.

? Akne tedavisi esnasında anti bakteriyel veya akne ilacı içeren temizleyiciler tercih edilmemelidir.

? Yoğun yağlı kremler, kapatıcılar, sıkıştırılmış pudralar sivilce oluşumunu artırır.

? Aknenin yiyeceklerle ilişkisi görülmemiştir. Ancak kişisel gözlem olarak herhangi bir gıda ile aknede şiddetlenme gözlenmişse o gıdanın tüketimi azaltılabilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber