Böbreğini satarken yakalandı: 12 gözaltı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Ocak 2012 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya polisi tarafından on yedi ilde organ ticareti yaptıkları belirlenen şahıslara yönelik operasyonda 12 kişi gözaltına alındı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, 17 ilde uluslararası organ ve doku ticareti yapan şebekeye operasyon düzenledi. Polis, 24 Haziran'da başlattığı teknik ve fiziki takibin ardından uluslararası organ ve doku ticareti yaptıkları, resmi belgede sahtecilik suçlarına karıştıkları iddia edilen liderliğini Yasemin Ç.'nin yaptığı çete üyelerine yönelik bu sabah operasyon düzenledi. Antalya'nın yanı sıra, Artvin, Ankara, Aydın, Bartın, Denizli, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Kayseri, Gaziantep, Manisa, Mersin, Muğla, Şanlıurfa, Tokat ve Trabzon'da düzenlenen operasyonlarda 12 kişi gözaltına alındı. Yasadışı 12 nakil yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 12 kişinin Mısır ve İran'da da organ nakli yaptırmak için girişimde bulunduğu ileri sürüldü.

ÖRGÜT LİDERİ KENDİ BÖBREĞİNİ DE SATMIŞ

Ekipler, yaptıkları takip sırasında örgüt lideri olduğu öne sürülen 21 yaşındaki Yasemin Ç.'nin daha önce 2 kez yine aynı suçtan gözaltına alınıp tutuklandığını tespit etti. Yasemin Ç., sahte kimlikle Gaziantep'te özel bir hastanede böbreğini satmak isterken yakalanmıştı. Kan değerleri düşmediği için 1 haftadır hastanede yatan Yasemin Ç.'nin dün ameliyata alınacağı sırada gözaltına alındığı öğrenildi.

Çete üyelerinin aracılık işlemi için böbrek başına 40 bin ile 80 bin TL arasında, satıcıların ise 15 ile 20 bin TL aldığı ortaya çıktı. Polis olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, 24 alıcı ve verici hakkında da yasal işlem yapılacağını belirtti.

ORGAN ÇETESİ ŞÜPHELİLERİ SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

Antalya'da organ ve doku ticareti yaptıkları iddiasıyla polis tarafından gözaltına alınan 2'si kadın 12 şüpheli, sağlık kontrolünden geçirildi. Şüpheliler, daha sonra ifadelerine başlanmak üzere Mali Suçlar Büro Amirliği'ne götürüldü.

Polis tarafından hastane odasında yakalanan Yasemin Ç.'nin yanı sıra gözaltına alınan şüpheliler D.Ç., S.E., A.D., L.S., B.G., M.D., M.Ö., R.B., F.A., A.N. ve V.O., bugün Adliye'de sağlık kontrolünden geçirildi. Şüpheliler, sorgulanmak üzere yeniden Mali Suçlar Büro Amirliği'ne götürüldü. 6'sının böbrek sattığı, 3'ünün ise böbrek nakli olduğu belirlenen çete üyelerinin sorgusunun 3 gün boyunca sürüceği bildirildi.

İNTERNETTE BÖBREK İLANI

Mali polisin Antalya'nın yanı sıra, Gaziantep, Artvin, Ankara, Aydın, Bartın, Denizli, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Kayseri, Manisa, Mersin, Muğla, Şanlıurfa, Tokat ve Trabzon'da yaptığı eş zamanlı operasyonda gözaltına aldığı çete üyelerinin internet üzerinden ilan vererek böbrek aradığı ortaya çıktı.

Kendilerinin de nakil hastası ya da böbreğini satan kişiler olduğu için diyaliz merkezlerini gezen ve maddi durumu iyi olan böbrek hastalarına böbrek satmaya çalışan örgüt üyelerinin onlara böbrek verecek kişileri ise internet üzerinde oluşturdukları bloglar ve sosyal paylaşım sitelerine 'Böbrek alınır' diyerek ilan verdikleri belirlendi. Polisin çete üyelerinin açtığı bir internet adresine erişimi, resmi başvuru ile engellediği ortaya çıktı.

İRAN VE HİNDİSTAN'DA

Türkiye'de etik kurullarda ve sahtecilik yöntemlerinde başarısız olan örgüt üyelerinin İran, Mısır ve Hindistan'a giderek buralarda nakil yaptırmak istediği tespit edildi. Örgüt üyelerinin buralara götürdüğü organ nakli hastalarının hijyen koşullarını beğenmemesi kimilerininde doku uyuşmazlığı olması nedeniyle nakilleri yaptıramadıkları ortaya çıktı. Polis, Hindistan'da böbrek satışının suç olmaması, İran'da ise devlet izniyle yapılması nedeniyle buralara giden çete üyelerinin aksilikler yüzünden bu işlemleri gerçekleştiremediğini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber