Mehdi Eker: GDO'ya ben de karşıyım/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Ocak 2012 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda güvenliğinde yeni dönem başlıyor. Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in detaylarını açıkladığı 102 maddelik yönetmelikte işini doğru yapmayan gıda işletmelerinin kamuoyuna teşhir edilmesi de var.

Kaan Zenginli

Türkiye, gıda ve gıda güvenilirliğinde yapılan düzenlemelerle yeni bir döneme girdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yürürlüğe giren 102 yönetmeliğin getirdiklerini ve detaylarını dün İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlediği toplantı ile kamuoyuna duyurdu. Eker, içinde gıda suçu işleyen firmanın isminin teşhir edilmesi, taklit ürün üreten firmaların kamuoyuna açıklanması, hayvanlara kötü muamele yapanların para cezasına çarptırılması gibi konuların bulunduğu yönetmelik sistemiyle Türkiye'nin AB standartlarında bir gıda sistemine ulaşacağını söyledi.

Ürün nerede üretilmiş göreceğiz

Sağlıklı ve hijyenik gıdalar tüketilmesi için getirdikleri kanun ve yönetmeliklerin çok önemli olduğuna değinen Bakan Eker ?Bu yeni yönetmelikle Tarım İl Müdürlükleri'nin yetkisi artırıldı. Gerekli durumlarda mülki amirlere gerek kalmadan il müdürlükleri gereken uygulamaları gerçekleştirecek. Acil tedbir gerektiren durumlarda kontrolörlerin ürünleri toplatma yetkisi olacak. Gıda alanında Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı kuruldu. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleriyle ilgili eylem planı hayata geçiriliyor. İzlenebilirlik getiriliyor. Hangi ürün nerede imal edilmiş bunu izleyeceğiz? dedi. ?İyi ve kötüyü ayıracağız? diyen Eker, yeni yönetmeliğe göre taklit ürün üreten firmaların, teşhir edileceğini, aynı şekilde toplum sağlığına önem veren firmalarında açıklanarak ödüllendirileceğini kaydetti.

Köpeğe 4 metrekare şartı

Ürün ambalajlarındaki yazıların okunmayacak kadar küçük yazıldığını ve birçok vatandaşın bu durumdan şikayetçi olduğunu söyleyen Eker ?Etiketlerdeki bilgiler en az 12 punto olacak. Tüketiciler tükettikleri gıdanın günlük ihtiyaçlarının ne kadarını karşıladığı bilgisini de etikette bulacaklar? dedi. Bakan Mehdi Eker, şöyle devam etti: ?Hayvanlara kötü muamele, kesimlerde eziyet olmaması için yaptırımlar geliyor. Salgın hastalık gibi durumlarda acil eylem planları hazırladık. Sertifikası olmadan zirai ilaçlama yapanlara 2 bin ila 5 bin lira arasında para cezası uygulanacak. Çevre Bakanlığı'nın evcil hayvanlarla ilgili bazı önlemlerini bizde çiftlik hayvanlarına uyguladık. Evcil hayvan satan yerlerde yani pet-shoplarda hayvanların konulacağı yerler için düzenleme getirdik. Örneğin 20 kilo olan bir köpeğin en az 4 metrekare yerde olması için düzenleme getirdik. Bununla ilgili denetimlerimiz artacak.?

EKER: GDO'ya ben de karşıyım

Bakan Eker, GDO konusunda Star'a açıklamalarda bulundu. Türkiye'de hâlâ GDO'nun net anlaşılmadığını bu ve her kafadan bir ses çıktığını söyleyen Eker şöyle konuştu: ?Türkiye'de kullanılan GDO'lu ürünler dünyada bulunan en güvenli ürünlerdir. Biz bununla biogüvenlik kanunu diye bir mekanizma geliştirdik. Birçok insan GDO konusunu bilmeden gündeme taşıyor. Ne yapılıyor bu işlerde, nasıl yürüyor bu mekanizma bir haber. Bunların hepsi cehaletten, biz işimizi iyi biliyoruz.? GDO konusunda kendisinin de muhafazakar olduğunu söyleyen Eker ?Ben de bu konuda liberal değilim, karşıyım. Fakat Türkiye dünya ailesinin bir ferdi. Bunun yapılması normal, yapıyorsan da denetimi had safhada tutacaksın. Avrupa'da GDO üretimi ülkelerin izinlerine bırakmış, tüketimi merkezden Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi karar veriyor. Biz ise bunu kendi bünyemizde hallediyoruz? dedi.

BAKANLIK TEK OTORİTE OLDU

Herşey kayıt altına alınıyor

Bakanlık gıda güvenilirliği, veterinerlik ve bitki sağlığında tek yetkili otorite oldu.

Tarladan sofraya gıda güvenilirliği prensibi kapsamında gıda işi ile uğraşan tüm işletmeler kayıt altına alınacak.

Brüksel'de, Paris'te, Roma'da, Berlin'de insanlar hangi standartta gıda tüketiyorsa, Türkiye'de vatandaşlar da aynı standartlarda güvenilir gıdayı tüketecek.

Vatandaşlar aldığı ürünün protein, enerji, şeker, tuz gibi besin ögelerinden ne kadarının ihtiyacını karşılayabildiğini görecek.

Tüketici marketten aldığı kıymanın hangi hayvandan elde edildiğini bilecek.

Tüketici, manavdaki meyvenin hangi bahçenin ürünü olduğunu ve bu bahçede hangi ilacın kullanıldığını bilecek ve ilacın güvenilir olduğundan emin olacak.

Vatandaş da denetimin bir parçası haline gelecek, Alo 174 hattı etkin kullanılacak

Hayvanların pasaportu olduğu gibi bitkilerin de pasaportu olacak. Meyve fidanları pasaportsuz taşınmayacak.

Vatandaşın sağlığını riske edenle işini doğru yapan firmalar kamuoyuna açıklanacak.

Tavsiye dışı ilaç kullanımında hasat geciktirilecek, ürün imha edilecek ve gerekli kişilere para cezası uygulanacak.

Hayvanlara kötü muamele kesinlikle yapılmayacak, taşınırken veya kesilirken eziyet çektirilmeyecek, yapanlara ceza kesilecek

Yem işletmeleri ve çiftlikler ürettikleri ve hayvanlara yedirdikleri yemlerin kaydını tutacak, bu kayıtlar kontrol edilecek.

Çiftlik hayvanlarına güvenilir yem verilerek, gıda güvenilirliğine katkı sağlanacak.

Kendi yemini yapan işletmeler dahil tüm yem işletmeleri kayıt altına alınarak, izlenebilirlik ve denetim sağlanacak.

İthal edilen hayvan ve hayvansal ürünlerin giriş kapılarında kontrolü sağlanacak.

Kamu spotu imkanıyla vatandaş gıda ile ilgili her konuda bilgilendirilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber