İstanbul'da hayat normale döndü/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Ocak 2012 20:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEİAŞ Genel Müdürlüğü, trafo patlaması sonucunda 6 ilde meydana gelen elektrik kesintilerinin, yapılan çalışmalar sonucunda sona erdiğini bildirdi.

TEİAŞ Genel Müdürlüğü, olumsuz hava koşulları nedeniyle Bursa Doğalgaz Santralında Adapazarı hattına ait gerilim trafosunun patlaması sonucunda meydana gelen elektrik kesintilerinin, yapılan çalışmalar sonucunda sona erdiğini bildirdi.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, saat 13.42'de olumsuz hava koşulları nedeniyle Bursa Doğalgaz Santralında Adapazarı hattına ait gerilim Trafosunun patlaması sonucunda meydana gelen teçhizat arızaları sonucunda, Adapazarı'ndan Babaeski'ye kadar olan elektrik sisteminde kesintiler oluştuğu belirtildi.

Açıklamada, yapılan çalışmalar sonucu saat 19.15 itibarıyla iletim sisteminin normale döndüğü, elektrik kesintisinin sona erdiği kaydediloi.


İstanbul'da elektrik kesintisi nedeniyle metro ve tramvay seferleri saatlerce durdu.İstanbul'un birçok ilçesinde, İzmit, Adapazarı, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da elektrik kesintisi yaşandı. Türkiye'nin en büyük illerinin bulunduğu Marmara Bölgesi'nde, 6 ilde 20 milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı. TEİAŞ, arızanın yüzde 80'inin giderildiğini açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kesinti nedeniyle doğalgaz verilemediğini belirterek uyarıda bulundu: Kombiler kapalı tutulmalı ve hemen açılmamalı...Bursa'daki doğalgaz çevrim santralinde meydana gelen arıza, enterkonnekte sistemde çökmeye neden olunca İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne bir süre elektriksiz kaldı. Kış ortasında buz gibi soğuk havada yaklaşık 3 saat kaloriferler yanmadı, trafik felç oldu, metro çalışmadı, sanayi tesislerinde üretim durdu. Bulgaristan'dan alınan elektriğinin enterkonnekte sisteme bağlanması ve Ambarlı Termik Santralı'ndan besleme yapılmasıyla yerleşim birimlerine yeniden elektrik verilebildi.

Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin dağıtım ünitesinde saat 13.43'te arıza meydana geldi. Buna bağlı olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin Bursa ve Adapazarı'ndaki yüksek gerilim hatlarında arıza nedeniyle Marmara Bölgesi'nin bu hatlardan beslenen önemli bir bölümü enerjisiz kaldı. Buna Lüleburgaz Hamitabat Enerji Çevrim Santralinde 150 bin voltluk trafo merkezinde arıza eklenince başta İstanbul olmak üzere Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de elektrikler kesildi.

BULGARİSTAN DEVREYE GİRDİ

Trakya bölgesindeki enterkonnekte sisteme Bulgaristan'dan enerji alınması ile saat 14.15'ten itibaren bölgeye elektrik verilmeye başlandı. İstanbul ve çevresi için de İstanbul Ambarlı Termik Santralı'ndan besleme yapıldı. Saat 16.30 itibariyle kesinti yüzde 80 itibariyle giderildi. Saat 19.00 itibariyle ise kesintinin yüzde 90'ı giderildi.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi yetkilileri tüm yerleşim birimlerine kesintisiz elektrik verilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

SANAYİ ÜRETİMİ AKSADI

Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli ve İstanbul'da elektriklerin kesilmesi bir çok tesiste üretimi de aksattı. Büyük ölçekli 500'ün üzerinde fabrika bulunan Kocaeli'de elektriklerin kesilmesiyle, buna hazırlıksız yakalanan sanayi kuruluşlarında üretim durdu. Yedek enerji sistemleri olmayan fabrikalar üretimi tamamen durdururken, başta Dilovası'ndaki metalürji fabrikalarında da demir çelik üretimi yapılamadı, fırınlar soğudu.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, elektrik kesintisi nedeniyle aksayan kentteki toplu ulaşımla ilgili açıklama yaptı. Yetkililer, Taksim-Şişli arası metro seferleri hariç tüm seferlerin normale döndüğünü belirtti.


İstanbul'da elektrik kesintisi nedeniyle metro ve tramvay seferleri durdu. Bu arada İstanbul'un birçok ilçesinde, İzmit, Adapazarı, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da elektrik kesintisi var.İstanbul Ulaşım AŞ'den alınan bilgiye göre, elektrik kesintisi nedeniyle, saat 13.43'den itibaren metro ve tramvay seferleri yapılamıyor. Seferlerin normale dönmesi için çalışmalar sürüyor.

BİRÇOK İLÇEDE ELEKTRİK YOK

Bu arada İstanbul'un bir çok ilçesinde elektrik kesintisi var.

İşte elektrik kesintisinin olduğu ilçe ve semtlerden bazıları:

Sarıyer, Beykoz, Kadıköy'ün büyük bölümü, Yeşilpınar-Eyüp bölgesi, Pendik, Levent, Bakırköy, Başakşehir, Çengelköy, Çağlayan, Tuzla, Eminönü...

Saat 14:45 itibariyle Anadolu Yakası'nda bazı semtlere elektrik verilmeye başlandı.

ADAPAZARI , EDİRNE, TEKİRDAĞ, KIRKLARELİ VE İZMİT'TE DE ELEKTRİK KESİNTİSİ

İstanbul'un yanı sıra Adapazarı, İzmit, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da da elektrik kesintisi var.

KESİNTİNİN SEBEBİ

Lüleburgaz'da Hamitabat Çevrim Santrali'nde meydana gelen arıza nedeniyle Trakya'nın tamamı ile İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'nın büyük bölümünde elektrikler kesildi.

Yetkililer arızanın giderilmesine çalışıldığını söyledi.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) ile Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş (AYEDAŞ) yetkilileri, saat 13.43 itibarıyla yaşanan kesintinin kendileriyle bir ilgisinin bulunmadığını, konuyla ilgili Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin (TEİAŞ) çalışmaları sürdürdüğünü kaydetti.

Bu arada, BEDAŞ Sistem Koordinasyon Müdürü Rana Yalçın, TEİAŞ'tan aldığı bilgiye göre, kentin Avrupa ile Anadolu yakasını birleştiren 380 kilovatlık enerji nakil hattında frekans kayması oluştuğunu ve sorunun giderilmeye çalışıldığını söyledi.

KESİNTİ NEDENİYLE DOĞALGAZ DA KULLANILAMIYOR

Arıza nedeniyle doğalgaz da kullanılamadığından tatil gününü evinde geçiren vatandaşlar donuyor.

VALİ: TEKNİK BİR SORUN

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kesintiyle ilgili ''Teknik bir sorun, kısa sürede halledilecek'' dedi.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN TELEFONLARI KİLİTLENDİ

Elektrik kesintisinin ardından vatandaşların bağlı bulundukları elektrik dağıtım şirketlerinin telefon hatlarını araması sonucu hatlar kilitlenirken, BEDAŞ başta olmak üzere dağıtım şirketlerinin bazılarının web sitelerine de erişim şu an için sağlanamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber