Vetolu yasada rötuş yapıldı, emekli vekil maaşı 6270 TL/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Ocak 2012 07:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis'te kabul edilen değişiklikle vetolu yasada 8 bin 40 TL olan emekli vekil maaşları yüzde 4'lük ek ödenekle 6 bin 270 lira olarak düzenlendi.

MECLİS Genel Kurulu'nda, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün emekli milletvekili maaşını 8 bin 40 liraya çıkaran maddesini veto ettiği ?Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı? görüşülerek kabul edildi.

CUMHURBAŞKANI EMEKLİ MAAŞININ YÜZDE 45'İ Milletvekili emekli maaşı Cumhurbaşkanı emekli maaşının yüzde 45'ine endeksli olacak.

EK ÖDENEKLE 6 BİN 270 TL OLACAK Vetolu yasada 8 bin 40 TL'ye denk gelen yüzde 60'lık oran yüzde 45'e düşürüldüğü için milletvekili emeklileri 2012 yılında 6 bin 30 TL maaş alacak. Yüzde 4'lük ek ödenekle rakam 6 bin 270 TL'ye kadar çıkacak.

KURTULUŞ SAVAŞI'NDAN KALANLAR DA YARARLANACAK Geçmiş yıllarda Millet Meclisi, Cumhuriyet Senatosu, Temsilciler Meclisi ve Danışma Meclisi Başkanlığı yapmış ancak 2 yıllık süreyi tamamlamadan vekilliği sona erenler, milletvekili emeklisi olabilecek.

BİR GÜN VEKİLLİK YAPAN EMEKLİ OLABİLECEK: Halen milletvekili olan, ancak valilik, müsteşarlık gibi Emekli Sandığı ile ilişkili üst düzey bürokraside görev yaparken 2 yıl temsil tazminatı ödeyenler, vekil emeklisi olmak için 2 yıl beklemeyecek.

HABERAL VE ALAN'A ÇİFTE EMEKLİLİK HAKKI Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mehmet Haberal ve Engin Alan da bu haktan yararlanabilecek. Böylece tutukluluk durumları nedeniyle milletvekili maaşı özel hesapta tutularak ödenmeyen Haberal ve Alan, başvurmaları halinde ayrıca milletvekili emeklisi maaşı alma hakkına kavuşabilecek.

SSK VE BAĞ-KUR'DA ÇALIŞANLARA YOK SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olan vekiller 2 yıl temsil tazminatı ödemedikleri için 2 yıllık süreyi bekleyecekler.

BORÇLANMA YOK, SİGORTA PRİMLERİNİ MECLİS ÖDEYECEK Emekliliği gelmeden vekilliği bitenler milletvekilliği emeklilik pirimini 4 yıl Meclis'e ödetebilecek.

2020 HÜKMÜ KALKTI SÜRESİZ OLDU Yeni düzenlemeyle 31.12.2020 tarihi ise tamamen çıkartılarak, bir süre şartı konulmadı. Böylece 6 bin 30 TL'lik milletvekili emekli maaşı her yıl belirlenecek artış oranları doğrultusunda ömür boyu alınabilecek.

NEVİN BİLGİN ANKARA STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber