TİB Başkanı: Türkiye'de güvenli internet daha fazla ilgi görecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2012 14:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek, ''Belli bir kültür birliğini sağlamış Türkiye'de, güvenli internet daha fazla ilgi görecek. Şu ana kadar ulaşılan rakamlar memnuniyet verici'' dedi.

Şimşek, merkezi Konya'da bulunan Denge Hukukçular Derneği tarafından düzenlenen ''Güvenli İnternet ve İnternet Yoluyla İşlenen Suçlar'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, güvenli internetin bir dostun dostuna yaptığı dostça uyarı olduğunu belirtti.

Meteorolojinin hava durumu, karayollarının yol durumu, TEMA Vakfı'nın çevreyle ilgili uyarılarının bulunduğunu anlatan Şimşek, güvenli internetin de başta çocuklar olmak üzere aile yapısını dimdik ayakta tutacak bir uyarı sistemi olduğunu ifade etti.

Şimşek, İstanbul, Ankara ve İzmir'deki aile mahkemelerinin boşanma davaları incelendiğinde, sosyal paylaşım siteleri kaynaklı şiddetli geçimsizliğin geometrik bir şekilde arttığının gözlemlendiğini söyledi.

Güvenli internet projesinin TİB ve Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından değil de içinde bilişimci, sosyal bilimci, pedagog, psikolog ve hukukçuların bulunduğu bir otokontrol sistemi tarafından yapılmasını istediklerini vurgulayan Şimşek, ''Ne yazık ki güvenli internet için sivil toplum tarafından bir yapılanma yok. Güvenli internetin alt yapısını temin eden servis sağlayıcıları ve toplumun da benimsemesiyle güvenli internet uygulaması sivil inisiyatifin kontrolüne geçecektir. Bugünü büyük bir umutla bekliyoruz'' diye konuştu.

Güvenli internet sistemini uygulama aşamasında filtrelemenin en yoğun yapıldığı Avustralya'da bir takım incelemeler yaptıklarını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

''Avustralya'da 110 etnik grup ve 10 civarında din var. 12 Eylül döneminde buradan giden Türkler de var. Bu işin altyapısını sağlayan üst düzey yetkiliyle görüştüğümüzde çok fazla etnik gruba ve dine sahipsiniz. Neye ve kime göre bir filtreleme yaptınız? Herkesin beklentileri farklı diye sorduk. Aldığımız cevap 'Bu filtreleme sistemi bizim çocuklarımız ve ailelerimiz için çok gerekli'' oldu. Ben inanıyorum ki, belli bir kültür birliğini sağlamış Türkiye'de güvenli internet daha fazla ilgi görecek. Şu ana kadar ulaşılan rakamlar memnuniyet verici.''

Şimşek'in ardından söz alan İletişim Uzmanı Hukukçu Ömer Boz ise internet yoluyla işlenen suçlar ve 5651 sayılı kanunla ilgili katılımcılara bilgi verdi.

TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ise güvenli internetle ilgili bir sunum yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber