Basınç düştü, başkent dondu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Ocak 2012 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Botaş'ın, 'Konutlarda kesinti olmaz' açıklamasına karşın, dün Ankara'da doğalgaz kesintileri yaşandı. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, bakanlıkların olduğu Çankaya bölgesi de gazsız kaldı

Deniz ÇİÇEK / ANKARA

DOĞALGAZ kullanımının artması nedeniyle doğalgaz boru hatlarında basınç dengesizlikleri oluşurken, bu dengesizlik dün başkent Ankara'yı da vurdu. Kentteki doğalgaz tüketimindeki artış, borulardaki basıncın düşmesine neden olurken, kentin Çankaya başta olmak üzere kimi bölgelerine dün gaz verilemedi. Ankara'daki şebeke sisteminin eski olması nedeniyle de basınç düşüşünün telafi edilemediği belirtildi. Botaş'tan önceki gün gelen 'konut ve sanayide doğalgaz kısıntı ya da kesintisi olmayacak' açıklamasına rağmen, dolaylı da olsa konutlarda gaz sıkıntısı yaşanmış oldu. Enerji Bakanlığı, doğalgazdaki talep patlaması nedeniyle, kamu ve özel sektöre ait termik santrallarda doğalgaz yerine motorin ve fuel-oil gibi ikincil yakıtlara geçilmesini isterken, bu santrallerde ikincil yakıt uygulaması başlandı. Bu tedbir ile 12 milyon metreküplük doğalgaz arzı yaratıldığı ve sistemdeki arz-talep dengesinin de sağlandığı belirtildi.

Kesintilerin nedeni arıza değil doğalgaz sıkıntısı

Enerji sektörünün önde gelen yatırımcıları cumartesi günü İstanbul , Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de yaşanan elektrik kesintilerinin teknik arızadan değil, BOTAŞ'ın elektrik tüketimini yanlış hesaplayıp yeterli doğalgaz sağlamaması nedeniyle oluşan gaz sıkıntısından kaynaklandığını açıkladı. Yatırımcılar, '28 Temmuz 2011'de 736 milyon kwh'lık kullanımın elektrik tüketiminde rekor olduğu ocak ayı boyunca elektrik tüketimi bu rakamın üstünde seyretti. BOTAŞ elektrik tüketimini eksik hesapladığı için doğalgaz kısıntısına gitmek zorunda kaldı' yorumunu yaptılar. (Esin GEDİK / İSTANBUL)

Elektriğin yüzde 56'sı gazdan üretiliyor

TÜRKİYE'DE üretilen elektriğin yüzde 56'sının doğalgaz çevrim santrallarından elde edildiğini kaydeden işadamı, 'Doğalgazı kısınca basınç düşmesi nedeniyle arıza oluştu. Ne yazık ki bu yıl yanlış doğalgaz talep hesabından dolayı kesintiler sürecek. Yanlış hesaptan dolayı Rusya ile Batı Hattı anlaşmasını bile önce yapmadılar. Şimdi mecbur kaldıkları için alelacele bir anlaşma imzaladılar. İran ile fiyat pazarlığı sürüyor ama İran, Rusya, Azerbaycan ile son dakika yapılan pazarlıkta fiyat konusunda zararlı çıkacağız' dedi.

Uludağ 4 ilde zamansız elektrik kesecek

BU arada dün Uludağ Elektrik Dağıtım (UEDAŞ), hizmet bölgesi dört ilde planlı elektrik kesintileri yapılacağını duyurdu. UEDAŞ, yerel gazetelere verdiği ilanla Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale illerinde kısa süreli zamansız kesinti yapılacağını bildirdi. İstanbul Avrupa yakasının elektriğini dağıtan Bedaş'ın sitesinde de bir hafta içinde birçok ilçede bakım nedeniyle kesinti yapılacağını duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber