MEB, 20 bin öğretmen atamasını bugün bakanlık Başöğretmen Salonu'nda gerçekleştirecek. Atanacak yeni öğretmenlere yolluk ve harcırah verilmeyecek.

Haber Giriş : 28 Ağustos 2003 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, 20 bin öğretmen atamasını bugün bakanlık Başöğretmen Salonu'nda gerçekleştirecek. Atanacak yeni öğretmenlere yolluk ve harcırah verilmeyecek.

Atanacak yeni öğretmenlere tasarruf gerekçesiyle yolluk ve harcırah verilmeyecek. 20 bin öğretmen için devletin tasarrufu 10 trilyon lirayı geçerken, yeni atanacak öğretmenler görev yerlerine kendi ceplerinden harcama yaparak gidecek.

Maliye Bakanlığı'nın önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanan ?Harcırah Kanunu Tebliği' öncelikle yeni atanacak öğretmenleri etkiliyor. ?Yeni atanacak memurlarla kendi isteğiyle başka bir yere atanacak memurlara harcırah verilmeyeceği' yönündeki Harcırah Kanunu'nu açıklayan tebliğ nedeniyle, bugün atanacak öğretmenlere yolluk ödemesi yapılmayacak. Bu durumda daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illere atanacak olan öğretmenler, atandıkları illere giderken maddi sıkıntı çekecek.

Ayrıca geçen hafta bakanlığın özür grubundan tayin ettiği 5 bin öğretmene de hiçbir yolluk ödenmedi. Genellikle doğu illerinden batı illerine yapılan ve aylardır eşinin bulunduğu ile atama bekleyen öğretmenler, kendi imkanlarıyla atandıkları ile gitmek zorunda kaldı.

Harcırah Kanunu çıkmasaydı, bulunduğu ilden 250 kilometre uzaklıktaki bir ile tayini çıkan öğretmene 378 milyon lira yolluk verilecekti. Ankara'da oturan bir adaya 1.100 kilometre uzaklıktaki Van'a tayininin çıkması durumunda 846 milyon, 600 kilometre uzaklıktaki Elazığ'a ise 571 milyon lira harcırah ödemesi yapılacaktı. Öğretmenlere harcırah verilmemesi nedeniyle devletin asgari yaklaşık 10 trilyon liranın üzerinde tasarruf sağlaması bekleniyor. Harcırah ödenmemesine ise öğretmen adayları farklı tepkiler veriyor. Bazı adaylar, ?Ben tek atanayım da, yol masrafını kendim karşılarım.? derken, önceki yıllarda başvurmasına rağmen atanamayan bazı adaylar, ?Okulu bitirdikten sonra işsiz kaldım, babamın parasıyla geçindim. Şimdi tayinim Hakkari'ye çıksa gidecek param yok. Yolluk verilseydi iyi olurdu.? dedi. Geçen hafta eş durumundan tayini yapılan ve isminin yazılmasını istemeyen bir öğretmen ise, ?Aylardır eşimizin bulunduğu ile tayin bekliyorduk, bir türlü tayinimiz çıkmıyordu. Şimdi çoluğumun çocuğumun yanına tayinim çıktı. Çok mutlu oldum. Yolluk verilse daha iyi olurdu ama; verilmemesi de çok zoruma gitmedi.? diye konuşuyor. 20 bin öğretmenlik kadrosu için 37 bin 615 başvuruda bulunulmuştu. Kadronun yüzde 10'u geçiş ve yeniden atanmak isteyenlere ayrılırken, kadronun 2 bin 110'u İstanbul'a ayrıldı.
zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber