Çek tasarısının 3 maddesi kabul edildi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Ocak 2012 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karşılıksız çekle birlikte aynı zamanda dolandırıcılık, belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmesinin yanı sıra, kişi, TCK'nın ilgili hükümlerine göre de cezalandırılacak.

TBMM Genel Kurulunda, Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ilk 3 maddesi kabul edildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, 3. madde üzerinde bir önerge verdi.

Kabul edilen önergeye göre, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı; karşılıksız çekin düzenlenmesi suretiyle dolandırıcılık, belgede sahtecilik veya başka bir suçun işlenmesi halinde de verilecek.

Böylece, karşılıksız çekle birlikte aynı zamanda dolandırıcılık, belgede sahtecilik veya başka bir suçun işlenmesi halinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmesinin yanısıra, kişi, TCK'nın ilgili hükümlerine göre de cezalandırılacak.


Hapis hükmünün kaldırıldığı yeni Çek Yasası'nda değişikliğe gidiliyor.

İş dünyasından gelen itirazlar üzerine, verilecek bir önerge ile, dolandırıcılığa atıfta bulunan bir hükümle alacaklılar korunacak.

İŞ DÜNYASINDAN İTİRAZ GELMİŞTİ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dün yaptığı açıklamada, ?Çekte hapis cezasının kaldırılmasını istemiyoruz? demişti. Büyükekşi, "Ödeyemeyenlerin mağduriyetinden söz ediliyor. Asıl mağdur olanlar alacaklı olanlar. Bundan kimse bahsetmiyor. Bunun altını çiziyoruz. Mağdur olanlar alacaklı olanlar, onun dikkate alındığı bir çalışma var. Onu destekliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

DÜNYADA ÇEKE HAPİS CEZASI UYGULAYAN ÜLKE YOK

Dünya Ekonomik Forumuna katılmak üzere Davos'ta bulunan Başbakan Yardımcısı Babacan Çek Yasa Tasarının TBMM'de komisyondan geçtiğini ve şu anda genel kurul aşamasına geldiğini hatırlattı ve çeki alanlarda 'acaba bu elimizdeki çekin yaptırım gücü zayıfladı mı? Bu hapis cezası ortadan kalkınca acaba bu çekimi tahsil edebilir miyim?' gibi bir endişe oluştuğunu da vurguladı. Dünyada şu anda çeke hapis cezası uygulayan bir ülke bulunmadığına dikkat çeken Babacan, iki kişi arasındaki borç alacak meselesi yüzünden hapis cezası uygulamasının dünyanın hiç bir ülkesinde bulunmadığını, sadece Türkiye'nin yaptığını ifade etti.

Evrensel hukuk kuralları gereği böyle bir uygulamanın olmaması gerektiğine işaret eden Babacan, şöyle konuştu:

?Bunun zamanlaması önemliydi. 2009 yılında krizin en derin dünyayı etkilediği dönemde, bir düzenleme yaptık ve hapiste olanları dahi serbest bıraktık ki bir ödeme gayretine girsinler, tekrar işlerini toparlama için fırsat olsun diye. O yasal düzenlemeyi yaparken de bu hapis cezası zaman içerisinde kalkacak, dünyanın gittiği yön bu. Bunu uygulayan Türkiye'den başka hiç bir ülke kalmadı. Vergisini ödemeyene, vergi kaçırana hapis cezası çok yaygın, ama iki

kişi arasında sözleşmenin hükmüne uymamak ya da borç-alacak meselesi yüzünden

borcunu ödemeyeni hapse atmak gibi bir uygulama dünyada kalmadı artık. Bunun er ya da geç düzelmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunun ekonomik etkileri konusunda bizim bir endişemiz yok. Bunu EKK'da tartıştık. Bazı bakan arkadaşlarımızın başlangıçta tereddütü vardı, ama ilgili her kesimi dinlediğinizde bu tereddütleriniz zaten ortadan kalkıyor.?

Pozitif sicil uygulamasının da Bankalar Birliği tarafından tutulup, takip edilip, ilan edileceğini hatırlatan Babacan, ?Bizim bir endişemiz yok. Bu TBMM Genel Kurulunda tartışılır artılarıyla eksileriyle. Önemli olan Türkiye için doğru kararı vermektir. Takdir yine Meclisin olacaktır? dedi.

Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan dosya sayılarına bakıldığında, sadece Yargıtay aşamasında 200 bin dosya, Yargıtay aşamasına gelmemiş de 200 bin dosya bulunduğunu belirten Babacan, bu düzenleme çıkmazsa yaklaşık 60 bin kişinin kısa bir süre içerisinde hapse atılabileceğini kaydetti. Şu anda cezaevlerinde 140 bine yakın hükümlü ve tutuklu bulunduğuna işaret eden Babacan, ?Sadece Yargıtay'daki dosyalardan bir 60 bin daha üzerine eklenecek. O gün geldiğinde bunun oluşturacağı sosyal tablo o gün değerlendirilir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber