'Gizli' anayasanın perde arkası

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Ocak 2012 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni anayasa çalışmaları yapılırken TBMM Uzlaşma Komisyonu'nun, sivil toplum, meslek odaları ve anayasal kurumlardan gelen görüşleri, Meclis'in internet sitesinden çıkarma kararı tartışma yarattı.

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

Kararın, MHP'nin önerisi ile komisyonda oybirliği ile alındığı, dört partinin de aynı görüşte olduğu ortaya çıktı. Buna göre MHP'li üyeler, yeni Anayasa için iletilen görüşlerden bir kısmının mevcut mevzuata ve anayasaya aykırı olduğunu vurgulayarak, 'Bu görüşler üzerinden kamuoyunda yeni tartışma başlayabilir. İyi niyet, vatandaşın çatışması ile törpülenebilir' görüşünü ortaya koydu. AK Parti, CHP ve BDP'li üyeler de buna itiraz etmeyince, gizlilik kararı oybirliği ile alındı ve kararın ardından kurumların görüşleri siteden kaldırıldı. Komisyonun CHP'li üyesi Atilla Kart, kararın alındığı toplantıda yer almadığı vurgusunu yaparak, 'Gelecek haftaki toplantıda, konuyu yeniden gündeme getireceğim' dedi. Kart, bazı STK'ların görüşlerinin kamuoyuna yansımaması yönünde talebi olduğunu doğrulayarak, 'Aslında bu da topluma hakim olan korku iklimini ve bunun yeni Anayasa çalışmalarını etkilediğini ortaya koyuyor. Ayrıma gitmek gerekiyor. Görüşlerinin yer almamasını isteyenleri ayıklayalım' vurgusu yaptı.

KARAR SANSÜR DEĞİL

Komisyonun BDP'li üyesi Altan Tan, gizlilik talebinin MHP'den geldiğini, kendilerinin de itiraz etmediğini açıkladı: Şu bir gerçek ki, bir çok kurumun görüşü mevcut anayasaya aykırı. Diyanet'in kaldırılmasını isteyen var, tekke ve ve zaviyelerin açılmasını, Kürt meselesi konusunda federasyonu savunan birçok kurum var. Bazıları, 'bunları kamuoyu ile paylaşmayın, sıkıntı olur' diyor. Kararımızın adı sansür değildir. Açıklamak isteyen açıklar. Rahat hissetmeyen açıklamasın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber