EGM: Kadro derecesinin polise bir yararı yok

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Şubat 2012 22:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Hizmetleri Sınıfı personelinin derece ve kademelerinin yükseltilmesi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu´nun 36 ıncı, 67 inci ve Ek 37 inci maddeleri uyarınca yapılmaktadır.

Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesinin B bendinin 3. Fıkrası´na göre Polis Memurları´nın 3. Derecenin son kademesine kadar yükselmesi, 67. Maddesi ve Ek 37. Maddesi ile de personelin eğitim durumlarına göre sınır konulmaksızın derece ve kademelerinin yükselmesi sağlanmaktadır. Böylece yüksekokul mezunu bir personel 1. Derecenin 4. Kademesine kadar yükselebilmektedir.

Diğer taraftan Emniyet Teşkilatı personelinin çalışırken ve emekli olduktan sonraki maaşları ?kıdem derecesi? üzerinden yürütülmektedir. Teşkilatımızdaki bir kısım personelimiz, kıdem derecesi ile kadro derecesini birbirine karıştırabilmekte, emekli olduklarında da maaş derecelerinin geriye çekileceği gibi asılsız bilgilerle bilgilendirilmektedir. Bu sebeple Personelimiz Kadro derecelerinin 1. dereceye yükseltilmesi ile emekli maaşlarının artacağı zannına kapılmaktadır. Ancak polis memuru aylıkları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca, kıdem derecesi karşılığı gösterilen ek göstergelere göre verildiğinden, kadro derecesinin personelin mevcut maaşı ve emekli maaşı üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli için öngörülen ek gösterge puanları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Hizmet Sınıfları İtibarıyla Unvan veya Aylık Alınan Derecelere Göre Ek Göstergeler" başlıklı I Sayılı Cetvel'de hüküm altına alınmıştır.

Cetvele göre; Yüksek Öğrenimli polis memurlarının ek göstergeleri birinci dereceliler için 2200, ikinci dereceliler için 1600, üçüncü dereceliler için 1100, dördüncü dereceliler için 800'dür. Yüksek Öğrenimli olmayan personelimizin ek göstergesi ise; birinci dereceliler için 1500, ikinci dereceliler için 1100, üçüncü dereceliler için 800, dördüncü dereceliler için ise 650'dir.

Belirtilen değerler emniyet hizmetleri sınıfı personelinin kıdem derecelerini ifade etmektedir. Buna göre kıdem derece ve kademe olarak 1 inci dereceye yükselmiş bir polis memuru 2200 ek göstergeden maaşını almaktadır. Emekli olduğunda ise yine 2200 ek göstergeden emekli maaşı ve emekli ikramiyesini alacaktır.

Emekliliği hak eden personele yönelik mevcut uygulama ise şu şekildedir; Fakülte ve Yüksekokul Mezunu Birinci Derece, Dördüncü Kademeden 2200 Ek Gösterge ile, Lise ve Dengi Okullardan Mezun olan polis memuru ise Üçüncü Derece, Sekizinci Kademeden 800 Ek Gösterge ile emekli olmaktadır.

Ek gösterge puanlarının yeniden düzenlenmesine yönelik talepler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik gerektirmekte olup, konuyla ilgili yasal düzenlemeler Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı görüşleri üzerine yapılabilmektedir.

Kamuoyuna ve Personelimize saygıyla duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber