Muğla 75. Yıl Fen Lisesi öğrencileri yanmayan kağıt üretti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2005 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da Özel Burç Okulları'nca düzenlenen 2. Türkiye Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Muğla 75. Yıl Fen Lisesi öğrencileri "Bor ve Borik Asit Mucizesi" başlıklı projeyle kimya dalında 1. oldu.

385 projenin başvuru yaptığı yarışmada 34 değişik okuldan 130 öğrenciye ait 72 proje sergilenmeye değer bulundu. 22 kimya projesi arasında Muğla 75. Yıl Fen Lisesi öğrencilerinin 'Bor ve Borik Asidin Mucizesi' başlıklı projesi jüri tarafından 1. seçildi. 75. Yıl Fen Lisesi 10. sınıf öğrencileri Fatma Beril Özsezer ve Burçin Arslan'ın, danışman öğretmenleri Mehmet Saydam'ın gözetiminde gerçekleştirdikleri projeyle, ana hammaddesi bordan elde edilen borik asidin tutuşma sıcaklığının yüksek olması özelliğinden yararlanılarak yanmayan veya ateşte geç tutuşan kağıt elde edildi. Projeyi gerçekleştiren öğrenciler Fatma Beril Özsezer ve Burçin Arslan, Türkiye'de bor madeninin dünyada en fazla olan maden olduğunu dile getirerek, "Bor madeninden elde ettiğimiz borik asit kanalıyla, geç yanan veya yanmayan kağıt ürettik. Buradaki amacımız, özellikle kültür mirasımız olan kütüphanelerdeki kitapların kaplarının borik asitten ürettiğimiz kağıtlarla kaplanması durumunda, olası bir yangında bu kitaplar korunacaktır. Bordan halen yaklaşık 25 sektör faydalanmaktadır. Bor madeninden ilaç, kozmetik, nükleer, bilgisayar gibi sektörler daha fazla yararlanmakta. Yanmayan veya geç tutuşan kağıt üretimini ilk defa bir gerçekleştirdik. Adana'da yapılan yarışmada Muğla'ya 1.'lik getirdiğimiz için çok mutluyuz" dedi.

Projenin danışman öğretmeni Mehmet Saydam ise, "Öğrencilerimizin geliştirdiği proje Türkiye'de ilk defa uygulanan bir proje. Muğla'ya kimya dalında 1.'lik kazandırdığımız için mutluyuz" dedi. 75. Yıl Fen Lisesi Müdürü Süleyman Murat Yıldız, 'Bor ve borik asit mucizesi' projesinin patentini almak istediklerini kaydederek, "Patent kurumu ticari bir iş kolu olduğu için 80-100 milyar gibi bir rakam ortaya koydu. Bu parayı sponsor firmalar kanalıyla almak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber