Motosiklet ve scooter ile trafik yüzde 40 azalıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2012 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araç sürücülerinin yüzde 10'unun motosiklet veya scooter'ı tercih etmeleri halinde trafik sıkışıklığının yüzde 40 azaldığı bildirildi.

Motosiklet sektörü temsilcileri, Avrupa Motosiklet Üreticileri Derneği (The Association of European Motorcycle Manufacturers-ACEM) yıllık toplantısı için Brüksel'de bir araya gelirken, toplantıda sektörün 2011 değerlendirmesi ve 2012 hedeflerine ilişkin bilgi verildi.

Toplantıda açıklanan ve Transport & Mobility Leuven tarafından yapılan bir araştırmaya göre, araç sürücülerinin yüzde 10'u motosiklet veya scooter'ı tercih ederse trafik sıkışıklığı yüzde 40 azalıyor.

Türkiye'den toplantıya katılan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erokan Karakoç, motosiklet ve scooter kullanımının artırılmasının, hem akaryakıttan hem de zamandan tasarruf etme anlamına geldiğini, ayrıca motosiklet ve scooter'ların düşük karbon salınımından dolayı çevreyi daha az kirlettiğini vurguladı.

Karakoç, toplantıda pazarda yaşanan değişime de değinildiğini, Avrupalılar'ın trafik sıkışıklığının ortadan kalkması, park sorununun çözülmesi ve hava kalitesinin iyileştirilmesi için iki tekerlekli araç kullanımının özendirilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

Ekonomik krizin motosiklet sektörünü de etkilediğinin altını çizen Karakoç, şunları kaydetti:

''2008 yılından bu yana Avrupa Birliği ülkeleri bir krizle boğuşuyor. Bunun sonuçlarını da rakamlara bakarak görebiliyoruz. 2007 yılında 2,7 milyon adet olan motosiklet satışının geçen yıl 1,7 milyon adete kadar düştüğü görülüyor. 2011 yılı göstergeleri 1,7 milyon satışla 10 yılın en kötü performansını işaret ediyor. Kayıtlar Yunanistan, Fransa ve İspanya gibi önemli pazarlarda 2008 yılı son çeyreğinden bu yana dramatik bir düşüşün başlamış olduğunu gösteriyor. Ancak buna karşılık olarak Avrupalı kullanıcılar bütün taşıma araçları içinde vazgeçilmez bir yeri olan güçlendirilmiş iki tekerleklilerin rolünü kabul ediyor.''

Bu nedenle ACEM'in, yıllık konferansında motosiklet sektörünün yeni akıllı hareketlilik paradigması üzerine yoğunlaştığına dikkati çeken Karakoç, motosiklet üreticilerinin, kullanıcıların ihtiyaçları ile bütçeleri ve yaşam tarzlarına en uygun yenilikçi araçların öne çıkarılmasıyla yeni fırsatların yakalanabileceği kararına vardıklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber