Anaokulları ana-babayı yakıyor

Haber Giriş : 19 Mayıs 2005 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocuklarının iyi bir eğitim almasını isteyen anne babaları önümüzdeki eğitim- öğretim yılında zor günler bekliyor. Özel okulların ücretlerine yaptıkları zamları ardı ardına açıklamaları velileri kara kara düşündürmeye başladı.

Enflasyonun üzerinde gerçekleşen zamlarla eğitimin ilk adımı olan ana sınıflarındaki ücretler büyük kentlerde 5 bin ila 30 bin YTL arasında değişiyor. Bu durumda çocuklarının özel okulların ana sınıfında eğitim görmesini isteyen veliler, her ay en az asgari ücretin iki katı ödeme yapmak zorunda. 485 özel okulun bulunduğu İstanbul'da ana sınıfı ücretlerine yapılan ortalama zam yüzde 11.7'yi buldu.

Zam öğretmenler için

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkan Yardımcısı ve Özel Doğan Koleji sahibi Cem Gülan, zammın personel ücretlerinden kaynaklandığını belirterek şöyle dedi:

'Devletin enflasyonla mücadelesine katkıda bulunmak için biz de okul ücretlerine son dört senedir neredeyse enflasyonun yarısı kadar zam yapınca, personelimizin ücretlerini artıramadık. Özel okul öğretmenleriyle devlet okulundaki öğretmenlerin maaşları neredeyse eşitlendi. Giderimizin yüzde 67'si öğretmen maaşlarına gidiyor.'

Gülan, İstanbul'da 15 okulun açıkladığı fiyatlara göre ortalama zammın yüzde 11.8. olduğunu belirterek, 'Türkiye'deki 1580 özel okulun 485'inin bulunduğu İstanbul'da yıllık anasınıfı ücretlerin ortalama 8.5 milyar olmasını bekliyoruz. Yüksek ücretli olanlar yani fiyatı 20 milyara yakın olan 20-30 okul var. Mesela geçen sene Robert Kolej'in yıllık ücreti 16.5 milyardı. Ama 4.5 milyara da okul var. Bu da bir arz - talep meselesi' dedi.

En pahalı anaokulu 30 bin YTL ile TED Ankara Koleji oldu. Ücretlerine yüzde 10'un altında zam yapan TED İstanbul Koleji ise açıklamasında şöyle dedi: 'Başarılı ama maddi durumu yetersiz olan öğrencilerin yanı sıra maddi duruma bakılmaksızın başarılı öğrencilere belirli oranda burs sağlıyoruz. Geçen eğitim-öğretim yılında 219 öğrencisini burslu okutan okulumuz, önümüzdeki yıl daha çok öğrencisini burslu okut

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber