Trafik polisleri kime ceza kesecek?

Haber Giriş : 19 Mayıs 2005 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik suçlarında ceza kesilemeyecek ?imtiyazlı sınıf' İçişleri Bakanlığı genelgesiyle trafik polislerine duyuruldu.

?ANAYASA Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay, Yargıtay başkanları, üyeleri ve savcıları, tetkik hákimleri, raportörleriyle asker-sivil tüm hákim ve savcılar, TBMM üyeleri ve diplomatik görevlilere trafik suçu işlediklerinde trafik ceza tutanağı yazılmayacak.' Oh ne álá! İçişleri Bakanlığı'nın bu yoldaki genelgesini NTV'de Adnan Gerger gündeme getiriyor.

Artık ceza yerine ceza tespit tutanağı düzenlenecek bu kişiler için... Olay bir hákime trafik cezası yazılmasıyla başlıyor. Hákim, trafik polisinin kendisine ceza yazma yetkisi olmadığı gerekçesiyle dava açıyor. Mahkemenin hákim lehine verdiği kararı Yargıtay da onaylıyor. Karardan sonra trafik polisine yetki sınırlarını aştığı gerekçesiyle dava açılması gündeme geliyor. Trafik polislerinin itirazı üzerine İçişleri, Adalet ve Milli Savunma Bakanlıkları ile Yargıtay'a başvurarak polislerin nasıl bir yöntem uygulamasına dair görüş istiyor. İçişleri Bakanlığı da bir genelgeyle nasıl işlem yapılacağını yukardaki sınırlamayla belirliyor.

İngiltere'de uzun yıllar kalan bir okurumuz, konuyla ilgili olarak şöyle diyor:

?Kraliyet ailesi mensupları trafik suçu işlediklerinde polis tarafından cezalandırılıyor, hatta mahkemeye çıkartılıyor. Bundan üç yıl kadar önce İngiltere İçişleri Bakanı'nın aracı hızlı gittiği için polis tarafından durdurulmuş, hakkında tutanak tanzim edilmiş ve mahkemeye sevk edilmişti. Ancak mahkemede şoför, bir toplantıya yetişmek üzere bakanın talimatı ile hız yaptığını söyleyerek cezayı üstlenmişti. Türkiye'de ise kanun gücünü elinde bulunduranlar, kişisel suçlarda dahi imtiyaz istiyor; çok ayıp!'

Kendilerine bu kadar dokunulmazlık sağlayanlara karşı ?eşitlik' sağlanması için ille AİHM'ne mi gidilmesi gerekiyor?

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber