TBMM'de iç tüzük gerilimi: CHP'li milletvekilleri, kürsüyü işgal etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2012 19:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, CHP milletvekilleri, TBMM İçtüzük değişikliğinin görüşmeleri sırasında kürsüyü işgal etti.

Genel Kurulda, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin grup önerilerinin ardından, görüşmeleri yarım kalan İçtüzük değişikliği teklifine geçildi.

CHP'li milletvekilleri, teklifin görüşmeleri başlamadan önce komisyon sıralarına oturdu. Bunun üzerine komisyon temsilcileri Bakanlar Kurulu sıralarında yer aldı.

Bu arada TBMM Genel Kuruluna da Cemil Çiçek başkanlık etti.

Muhalefet milletvekilleri, teklifin görüşülmesini eleştirdi. Bu sırada, CHP Milletvekilleri Komisyon sıralarından kalkarak, genel kurul kürsüsünü işgal etti.

TBMM Başkanı Çiçek, birleşime ara vererek, grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.


TBMM Başkanı Çiçek, grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı

CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında komisyon sıraları ve kürsüyü işgal etti.

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin grup önerilerinin ardından, görüşmeleri yarım kalan TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmelerine geçildi.

CHP'li milletvekilleri, görüşmelere geçilmeden önce verilen arada, komisyon sıralarına oturarak, birleşimin açılmasını bekledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birleşimi yönetmek üzere kürsüye çıktı. CHP'lilerin komisyon sırasına oturması nedeniyle komisyon temsilcileri de Bakanlar Kurulu sıralarına oturmak zorunda kaldı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin görüşmelerinde Başkanlık Divanı'nı temsilen TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın yer almasını eleştirdi, Sağlam'ın TBMM Anayasa Komisyonu görüşmelerinde tarafsızlığını yitiren açıklamalarda bulunduğunu savundu. Hamzaçebi, Sağlam'ın, 5 dakikayı aşan konuşmaların demogoji olduğunu söylediğini belirterek, Anayasaya göre, Meclis başkanvekillerinin, tarafsızlığına gölge düşürecek hiçbir açıklamada bulunamayacağını söyledi.

Hamzaçebi, Sağlam'ın kalkıp, başka bir Meclis Başkanvekilinin katılmasını istedi.

TBMM Başkanı Çiçek, kendisinin yönettiği birleşimlerde, bu konuların dile getirildiğini anımsatarak, Sağlam'ın, bu konulara ilişkin açıklamalarda bulunduğunu kaydetti. Çiçek, ''Sizlerde vardığımız mutabakat gereği, teklifin tümünü görüştük. Meclis Başkanı olarak önümde hangi sıraya göre iş ve işlemler yapılacaksa onu yapmak durumundayım. Bugün İçtüzük değişikliği için biraz önce karar alındı. Bahsettiğiniz husus geçtiğimiz oturumlarda karara bağlandı. Teklifin soru cevap kısmında kalmıştık. Şimdi başa dönme imkanımız yok, kaldığımız yerden devam edeceğiz, soru-cevap kısmına geçeceğiz. Yürüyen bir işlem var, ilk kez başlamıyoruz'' diye konuştu.

Hamzaçebi, mutabakata varılmadığını, eğer mutabakat olsaydı bu kadar toplantı yapılmayacağını, ortada bir ihtilafın bulunduğunu ileri sürdü. Hamzaçebi, ''Çarşamba gününe kadar dondurulmuş sorunu, buzdolabından çıkardık, şimdi o sorun üzerine konuşuyoruz. Sağlam'ın geçen oturumda oturması, bundan sonra oturacağı anlamına gelmez. Sağlam'ın oturması, Anayası'nın 94. maddesine aykırı olur'' görüşünü savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İçtüzükte, Meclis başkanvekillerinin, sadece kürsüde bulunurken hiçbir tartışmaya katılamayacağının, görüş beyan edemeyeceğinin yer aldığını söyledi. Elitaş, komisyon sıralarının işgal edilmesinin, ''milli iradeye karşı yapılmış bir hareket olduğunu'' ifade etti.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise usul tartışması açılmasını istedi.

AK Parti'lilerin, bunun usule uygun olmadığı yönündeki itirazları üzerine Çiçek, usule uygun olmadığını kendisinin de bildiğini söyledi. Çiçek, orta yolu bulmak adına, kaç gündür gayret ettiklerini ifade ederek, usul tartışması açtı.

AK Parti ile CHP'li milletvekillerinin tartışması üzerine Çiçek, milletvekillerini, ''Sükunete davet ediyorum. Konuşarak her şeyi anlamaya çalışabiliriz. Böyle bir uslup olmaz, doğru değil'' diye uyardı.

Tartışmaların sürmesi üzerine, komisyon sıralarında oturan CHP'li milletvekilleri yerinden kalkarak, kürsüyü işgal etti. CHP'lilerin ayrılmasıyla boşalan yere, komisyon üyeleri geçti. TBMM Başkanı Cemil çiçek, bu gelişme üzerine birleşime ara verdi ve grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

CHP'li milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu kürsüsünü işgali, verilen arada da sürüyor.


Genel Kurul'un gündemi bugün ve yarın İçtüzük

TBMM Genel Kurulunda, bugün ve yarın, TBMM İçtüzük değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelere devam edilecek.

AK Parti, Genel Kurulun bugün ve yarın çalışma programına ilişkin grup önerisi getirdi. Grup önerisinde, Genel Kurulun, bugün ve yarın TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin tamamlanıncaya kadar görüşmesi, yarın Çukurova üniversitesinin KKTC'de kampus kurmasına İlişkin Çerçeve Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye ile BM Kalkınma Programı Arasında Ortaklık Çerçeve Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Türkiye ile BM Kalkınma Programı arasında UNDP-İstanbul Uluslararası Kalkınmada Özel Sektör Merkezinin Kuruluşu ile İlgili Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğun Dair Kanun Tasarısını görüşmesi, Cuma günü Genel Kurulun saat 14.00 toplanması ve Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu Tasarısını ele alması öngörüldü.

Muhalefet partileri bu önerinin İçtüzüğe aykırı olduğunu savununca TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, oturuma ara vererek, grup başkanvekilleriyle bir araya geldi. Toplantının ardından AK Parti, grup önerisini değiştirdi.

Öneri üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Genel Kurulun gündemini belirleme yetkisinin iktidara ait olduğunu ancak iktidarın kafasının karışık olduğunu ileri sürdü. Bu durumda kendilerinin de muhalefet partisi olarak milletin gündemini Genel Kurula taşıdıklarını belirten Şandır, ''İktidarın getirdiği konular toplumun sorunlarının çözümüne yönelik değil. Milletin gündemini buraya taşımak muhalefet partilerinin hakkı ve yetkisidir. Bu hakkın muhalefet partilerinin elinden alınmak istenmesi kabul edilemez'' dedi.

TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin amacının, muhalefetin sesini kısmak olduğunu ileri süren Şandır, muhalefet partilerinin sesini kısarak demokrasinin işletilemeyeceğini ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, teklifin muhalefetin sesini kısmak gibi bir amaç taşımadığını belirtti. Muhalefet partilerinin de çalışma programının sık değiştiği ve parlamentonun denetim faaliyeti yapamadığı konusunda şikayetlerde bulunduğunu anlatan Elitaş, teklifle bu konuya bir düzenleme getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Elitaş,''Siz her gün getirdiğiniz grup önerisini denetim faaliyet olarak görüyorsunuz. Biz de diyoruz ki salı günü ne kadar aldıysak programı buna göre sürdürelim. Milletvekili arkadaşlarımız da bu programa göre çalışırlar. Aynı zamanda yine salı günü denetim faaliyetini hızlandıralım ve süreyi de artıralım istiyoruz'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise ''Meclis ile milletin gündemi aynı değilse orada siyaset iyi işlemiyor demektir. Türkiye'nin demokrasi programına ihtiyacı var. Demokrasinin, demokratikleştirilmesi gerekiyor'' diye konuştu. Hamzaçebi, otoriter eğilimler gösteren bir iktidarın olduğu ülkede, demokrasinin demokratikleştirilmesi gibi bir programın oluşturulmasının zor olacağını dile getirdi. Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''Teklif, ülkenin sorunlarının tartışıldığı kamusal alanın feodalleşmesi konusunda atılmış adımdır. Muhalefetin konuşma sürelerini kısmaya yöneliktir. Şark kurnazlığına dayanan, otoriter eğilim gösteren bir siyasi partinin demokrasi karşıtı bir teklifidir. Tembellik ve gayriciddilik var. 'İktidar tembel, çıkaracak kanunu yok. Muhalefetin de sesi çok çıkıyor. Muhalefetin sesini kısalım' anlayışı var.''

Yapılan oylamada AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi. Buna göre, Genel Kurulda bugün ve yarın, TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi ele alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber