Sigaradan her yıl 100 bin kişi hayatını kaybediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2012 22:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 17 milyon sigara içicisi olduğu ve her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiği bildirildi. Araştırma sonuçlarına göre 2000 ile 2024 yılları arasında dünyada 150 milyon kişinin, sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği ileri sürüldü.

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü de yaptığı açıklamada, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir problem olduğunu vurguladı.

Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sıkıntılara yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğinin altı çizildi. Toplum sağlığını tehdit dışında üzerinde durulması gereken diğer bir noktanın da kişi ve ülke bütçesine de verilen büyük zararlar olduğuna dikkat çekilerek, "Sigara kullanımının maliyeti, sadece satın alınırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, başta kanser olmak üzere sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğramasına bağlı işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil ele alındığında oldukça büyüktür." denildi.

Türkiye'de sigarayla mücadelede özelikle kamusal alanda kullanımının önlenmesine yönelik Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un önemli bir aşama olduğunu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Dumansız hava sahası konusunda halkımızda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. Bu konuda ülkemizde kamu kuruluşlarının yanısıra pek çok sivil toplum örgütü de halkımızı bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Ülkemizde sigara bırakmada çağdaş yöntemlerin kullanımı söz konusudur. İlimizde de sigarayı bırakmak isteyenlerin ücretsiz başvurabileceği Sigara Bıraktırma Tedavi ve Danışmanlığı Polikliniği, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi bünyesinde 3 Aralık 2010 tarihinden beri hizmet veriyor. Bugüne kadar 6 bin 91 kişi başvurmuş olup gereken tedavi ve takipler yapılmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber